Inhabilitar

De totes les mares que han sortit en aquest recull, la més fecunda ha estat el verb estar, responsable de mots de tanta transcendència com constitució o estatut. Però n’hi ha de primordials que trigaven a sortir, i per fi l’actualitat n’ha fet saltar un de tan bàsic com haver a la palestra (“El PP canviarà la llei perquè el TC ordeni la inhabilitació de Mas”).
    Insisteixo sovint en la idea que cal aproximar-se a l’estudi de les paraules a través de la família perquè relacionar mots amb els seus derivats proporciona una visió global que ajuda a donar a cada fet lingüístic la importància que té. Passa com amb el canvi climàtic: si tu estàs amoïnat per l’extinció de les balenes, tindràs més armes per defensar-les si prens consciència de la totalitat dels fenòmens oceànics que no pas si et centres en els cetacis i prou. Per això dono tanta importància als graus de parentesc. I torno a haver: com a verb rellevant que és, té força descendents (una setantena), però no pas tots de primer grau. De fills en té exactament nou, dels quals sis, verbs. Els altres tres són: un substantiu discret com hàbit i un de força rar com prebenda, més un adjectiu multiús com hàbil; que tenen, al seu torn, derivats de primer i segon grau, és a dir, besnéts de la progenitora.
    Anem pels sis verbs. N’hi ha un de bastit amb sufix (habitar) i els altres cinc tots amb prefix, és a dir, que duen la famosa hac intercalada: cohibir, exhibir, inhibir, prohibir iredhibir (l’excèntric de la colla: ‘tornar una cosa venuda’). Al seu torn, han fruitat néts i besnéts interessants com exhibició, deshabitat, inhibidor, prohibitiu i molts altres.
    Que per què m’he posat tan genealògic? Doncs per il·lustrar el que deia al començament. Tu veus que un Estat totpoderós és capaç de fer trampes a la democràcia a fi d’aconseguir la inhabilitació d’un enemic polític i la intuïció et suggereix inhabilitar igual a ‘perdre l’habilitat’, per tant ‘deixar de ser hàbil’. Un bon principi. Però conèixer la família et permetrà afegir-hi sentits que completaran allò dels fenòmens oceànics. Hàbil és derivat d’haver, per tant inhabilitar és ‘no haver’, o sigui, ‘deixar de tenir’; en conseqüència, vol dir furtar, robar. Som davant d’un Estat que recorre al robatori perquè no pot fer ús de la força bruta. Ara mirem la llisteta d’accions (o unes quantes) que hi estan relacionades i potser ens ho acabarà d’aclarir. Repassem-la: cohibir, exhibir, inhibir i prohibir. Ara ja tens una visió global dels canvis que componen el fenomen climàtic espanyol. I les conseqüències per a les balenes que som nosaltres semblen clares, oi?

TOTES LES NOTÍCIES