arxius bisbat

L’acte d’inauguració de la nova seu dels Arxius de l’Església d’Urgell ha estat presidit avui divendres per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, que estava acompanyat a la taula presidencial per l’Hble. Sr. Ferran Mascarell, Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; el Director General de la Fundació “La Caixa”, Sr. Jaume Lanaspa; el Vicari General d’Urgell i Representant Personal del Copríncep, Mn. Josep Maria Mauri; l’Arxiver diocesà i capitular d’Urgell, Mn. Benigne Marquès; i el Director General de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents (Universitat Autònoma de Barcelona), Sr. Ramon Alberch; a més de l’Alcalde de La Seu d’Urgell, Il.lm. Sr. Albert Batalla.

L’Alcalde de La Seu ha fet explícit el sentiment general en la seva intervenció: “avui és un dia molt important no tan sols per al Bisbat d’Urgell i per a la ciutat, sinó també per a tot el país”; i ho han corroborat totes les personalitats que hi ha intervingut en la inauguració de la nova seu dels Arxius del Bisbat d’Urgell (Urgellensis Ecclesiae Archivia), on a partir d’ara es custodiaran els fons documentals dels arxius capitular, diocesà i parroquials de la Diòcesi.

A l’espaiosa sala de la nau central de la nova seu dels Arxius, habilitada com a auditori ocasional, més d’un centenar de persones, entre les quals hi havia la Subsíndica General d’Andorra, Mònica Bonell, i la Directora de l’Arxiu Nacional d’Andorra, Susanna Vela; així com els principals representants de les principals institucions locals i comarcals del territori diocesà; de la Cúria diocesana, el Director del Museu Diocesà d’Urgell, Mn. Nemesi Marqués; el Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, i un bon nombre de personalitats dels àmbits social, econòmic i cultural de la ciutat.

En els diferents parlaments, les persones que han intervingut han abundat en la idea que el nou arxiu és un equipament cabdal per a la conservació dels testimonis del passat que s’hi custodien, però és sobretot “un acte de futur”, com ha dit el Conseller de Cultura Ferran Mascarell, perquè permetrà a les generacions que vindran continuar disposant d’una font de coneixement inestimable per entendre el curs dels esdeveniments, i per contribuir al manteniment de la memòria col·lectiva “dels homes i dones que al llarg dels segles ens han anat conduint fins al present”. El Conseller de Cultura també ha volgut fer un reconeixement públic a la important tasca que l’Església ha tingut sempre com a custòdia i transmissora d’aquesta memòria col·lectiva a Catalunya.

L’Arquebisbe Joan-Enric, en les paraules amb què ha clos l’acte, s’hi ha referit també a aquesta funció de l’Església com a constructora i conservadora d’una “part essencial” del patrimoni del país, i no tan sols del patrimoni monumental i arquitectònic, sinó també de tots aquells aspectes que basteixen la cultura d’un país. “L’Església és conscient del que ha rebut de les generacions anteriors i ho vol conservar i per mantenir-lo viu i obrir-lo a la societat”, ha dit Mons. Vives.

“Hi ha també, al fons dels Arxius de l’Església d’Urgell, un camí de fe que recorre els documents, nombrosos i diversos, que s’hi han anat conservant des del segle IX (el document més antic del fons està data l’any 815) fins al present; un camí que mostra com la vida dels diocesans s’ha anat conformant al compàs de les Parròquies, de les Rectories, i, en darrer terme, de la seva relació amb els sacerdots que els han anat acompanyant en les vicissituds quotidianes al llarg dels temp”, ha explicat l’Arquebisbe, que ha volgut reblar la joia de la jornada d’avui amb l’anunci del “compromís seriós” per ampliar el Museu Diocesà d’Urgell en el futur immediat.

Després dels parlaments, Mons. Vives ha beneït la nova seu dels Arxius i ha acompanyat les autoritats en una visita a les instal·lacions. La nova seu dels Arxius del Bisbat d’Urgell està situada a l’edifici conegut com l’església dels Dolors de La Seu d’Urgell, al carrer Parc del Cadí, darrere de la Catedral de Santa Maria d’Urgell. L’edifici, bastit al costat del Palau Episcopal, és de planta rectangular i està datat en el segle XVI, tot i que ha sofert diferents modificacions des de la seva construcció.

Les noves instal·lacions permeten reunir en un sol indret la documentació que fins ara estava repartides en diverses sales del Palau Episcopal i custodiar-los amb les condicions de manteniment i seguretat modernes. Les instal·lacions inclouen un despatx per a l’Arxiver i una sala de lectura per a investigadors. La rehabilitació de l’edifici ha permès també la recuperació del cor i de la nau principal de l’antiga capella.

(Text i foto: Bisbat d’Urgell)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada