calzada-batallaEl comissari de la commemoració del Tricentenari, Miquel Calçada, ha inaugurat aquest migdia l’exposició ‘La Seu d’Urgell, Castellciutat i el general Moragues durant la Guerra de Successió’ que des d’avui es pot visitar a la tercera planta de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell.

En l’acte inaugural de la mostra dedicada a la figura del governador de la fortalesa de Castellciutat durant la Guerra de Successió, que ha congregat força urgellencs i urgellenques que han omplert la sala on està ubicada l’exposició, també hi han participat l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida, Josep Borrell. També hi han intervingut la directora de l’Espai Ermengol, Urgell Escribà, i la coordinadora de l’exposició, Esther Miralles.

En els parlaments de la inauguració de l’exposició, Miquel Calçada ha manifestat que “estic molt content de ser a la Seu d’Urgell a propòsit d’inaugurar aquesta exposició” i ha agraït a les persones i institucions que l’han fet possible. “Entre tots estem construint amb la commemoració del Tricentenari un acte de reafirmació de país i del nostre patrimoni, fet que ens deixarà un llegat permanent pel conjunt del país i de la Seu”, ha afirmat Calçada.

Respecte al General Moragues, protagonista de l’exposició, el comissari del Tricentenari n’ha volgut fer un reconeixement públic de la seva figura que “comença a ser coneguda i valorada”. “Amb el General Moragues al capdavant, ha remarcat Calçada, la Seu i Castellciutat es van convertir en defensa aferrissada de la causa austriacista per aquesta mateixa defensa, per la seva rellevància militar, va patir la humiliació i escarni per part de les tropes borbòniques”. “A partir de llavors, comença el mite Moragues” ha afegit Miquel Calçada.

“Actes com el d’avui serveixen per recordar la nostra història i projectar-nos cap al futur, i aquest any 2014 és el moment de reescriure la nostra història”, ha conclòs el comissari del Tricentenari.

Per la seva part, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha explicat que ja fa tres anys que es va pensar en fer una exposició dedicada a Josep Maria Moragues, governador de la fortalesa de Castellciutat. Batalla ha remarcat que calia fer aquesta exposició per dos motius. “Per una banda, que els urgellencs coneguin què va passar a la Seu durant la Guerra de Successió, població que juntament amb Barcelona i Cardona van ser les darreres places fidels a l’Arxiduc Carles d’Àustria. I per una altra, ha permès a la Seu d’Urgell entrar dins la Ruta 1714 que engloba 10 municipis com a escenaris de la Guerra de Successió al nostre país” ha manifestat l’alcalde urgellenc.

“La recuperació de la nostra memòria, ha afegit Albert Batalla, ens ha de fer capaços de crear un atractiu turístic i un reclam econòmic per la Seu i el territori. Tot aquest patrimoni històric de la ciutat com són la Ciutadella de Castellciutat i la Torre Solsona cal posar-les en valor, els quals, juntament amb la Catedral, ens han d’ajudar a esdevenir un millor reclam turístic”, ha defensat Albert Batalla.

Després de la inauguració de l’exposició dedicada al general Moragues, el comissari del Tricentenari juntament amb l’alcalde de la Seu i regidors de l’equip de govern s’han desplaçat fins a la Torre Solsona, una de les fortificacions d’aquella època, on s’hi està acabant de realitzar les obres de rehabilitació i senyalització. La Torre Solsona esdevé així un dels escenaris de la Ruta 1714, formant part dels itineraris pels marcs de la Guerra de Successió.

‘La Seu d’Urgell, Castellciutat i el general Moragues durant la Guerra de Successió’

L’exposició descriu de forma gràfica els esdeveniments històrics més importants que van tenir lloc a la Seu d’Urgell i Castellciutat en el context de la Guerra de Successió.

Així, els plànols, mapes i il·lustracions de l’exposició, acompanyats dels textos explicatius, permeten entendre de forma contextualitzada la guerra de Successió a les nostres terres: l’evolució de la fortalesa de Castellciutat, l’impacte de la guerra en la població de la plana urgellenca, la importància estratègica d’aquesta plaça durant el conflicte i el paper destacat del general Moragues com a governador militar de Castellciutat i cap superior de les fronteres.

Finalment, explica la resistència i la capitulació d’aquesta plaça, el setembre del 1713, així com les conseqüències de la derrota, tant a nivell local com de país.

L’exposició es complementa amb un documental amb entrevistes als següents experts en la matèria: Agustí Alcoberro, Albert Villaró, Josep Albert Planes, Carmen Xam Mar, Lluís Obiols i Quim Torra.

L’Espai Ermengol ha produït aquesta exposició amb el suport del Museu d’Història de Catalunya.

Aquesta exposició s’emmarca dins del conjunt d’actes organitzats per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per commemorar el Tricentenari de la Guerra de Successió. Al llarg d’aquest any s’aniran celebrant diversos actes al voltant d’aquests fets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada