catarEl Camí de l’Últim Càtar, en el seu tram de l’Alt Urgell, ha estat inaugurat aquest diumenge amb una caminada col·lectiva. Unes setanta persones de totes les edats van recórrer la catorzena de quilòmetres que separen Anserall i Castellbò, tot seguint un itinerari marcat recentment que, de la mà d’una xarxa d’antics camins recuperada de l’oblit, travessa un seguit d’atractius paratges de mitja muntanya mitja dels municipis de les Valls de Valira i de Montferrer i Castellbò.

L’activitat es va desenvolupar amb normalitat i en el seu transcurs es van donar explicacions d’alguns elements del patrimoni cultural que es troben al llarg de l’itinerari, com ara les tombes antropomorfes de Santa Eugènia de la Torre. A l’arribada a Castellbò es va fer una explicació del projecte global del Camí dels Bons Homes i del producte específic del Camí de l’Últim Càtar. També es van exposar algunes peculiaritats de la vida de Guilhem de Belibasta, el personatge que ha inspirat el camí. Belibasta, el darrer perfecte càtar conegut a l’occident europeu, va ser capturat a Tírvia l’any 1321 i, després d’un breu captiveri a Castellbò, va ser portat a Occitània on va morir cremat a la foguera.

La creació de la variant del Camí de l’Últim Càtar dins del projecte del Camí dels Bons Homes permet diversificar i enriquir aquest producte senderístic, centrat en la realitat històrica del catarisme a Catalunya. La ruta enllaça Josa del Cadí, Castellbò i Tírvia i crea un bucle que travessa les comarques de l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà per enllaçar amb el Camí dels Bons Homes a Tarascon sur Ariège, un cop superada la carena pirinenca.

El disseny, el marcatge i l’execució del tram ha estat possible amb la col•laboració del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran i la Mancomunitat de Municipis per la Promoció de l’Esquí Nòrdic, amb la coordinació tècnica del Consell Regulador del Camí dels Bons Homes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada