Inauguració de l’exposició itinerant “Pompeu Fabra. Una llengua completa” a l’Arts Santa Mònica

El director general de Difusió del Departament de la Presidència, Ignasi Genovès, i la directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Ester Franquesa, presenten aquest dijous, 17 de maig, 3 accions emmarcades en la commemoració de l’Any Fabra.  A partir de les 18 hores, a l’Arts Santa Mònica, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”, i l’estrena del monòleg “Pompeu Fabra: jugada mestra!”. També s’inaugurarà l’aparador «El català, una llengua amb futur. Gràcies, Mestre Fabra!» al Palau Robert. 
 

Exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”
L’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”, és una mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística, amb disseny expositiu de bpdisseny; disseny gràfic d’Anna Jordà, guió de Josep Penya i l’assessorament del comissari de l’Any Fabra, Jordi Ginebra. Mitjançant 8 plafons l’exposició presenta de manera planera i amena les dimensions científiques i socials de l’obra de Fabra i també els aspectes més humans de la seva biografia.
La mostra, que es podrà visitar a l’Arts Santa Mònica fins al 7 de juliol, arribarà a 80 espais de 50 localitats al llarg de 2018 gràcies la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. 
 
Monòleg “Pompeu Fabra: jugada mestra!”
Un tennista interpel·la el públic de la sala. Es pot jugar a tennis sense regles? No és possible. En l’esport, com en la llengua, cal compartir unes normes i acceptar-les per jugar bé. Pompeu Fabra, un tennista apassionat, va proposar unes normes per al català que van ser acceptades i compartides per tothom. Aquest és el punt de partida d’un espectacle que utilitza la metàfora esportiva per introduir-nos a la dimensió científica, humana i ciutadana del geni ordenador de la llengua catalana.
L’actor Oscar Intente, dirigit per Maria P. Pla, interpreta aquest monòleg.
 
Aparador al Palau Robert “El català, una llengua amb futur. Gràcies, Mestre Fabra!”
La Direcció General de Difusió del Departament de la Presidència dedica l’aparador del Palau Robert a la figura de Pompeu Fabra i al català, coincidint amb l’Any Pompeu Fabra 2018. Aquesta iniciativa pretén apropar a tots els visitants del centre les grans dades de la llengua catalana en l’actualitat i el paper que va tenir Fabra en aquesta situació, amb textos en català, castellà, anglès i francès. Es podrà visitar del 17 de maig a l’11 d’octubre.