Identifiquen genèticament les restes òssies de la persona exhumada a la fossa de Tremp

El  conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, s’ha reunit aquest dimecres al matí amb els familiars de Vicente Santolaria Escrich, la persona desapareguda durant la dictadura les restes del qual s’han exhumat al cementiri de Tremp. Les proves d’identificació genètica de les restes òssies s’han contrastat amb les d’un seu nebot i així s’ha pogut confirmar la identitat. El germà,Francisco Santolaria, i el nebot, Juan Santolaria, han assistit a la trobada per a recollir la documentació i formalitzar el traspàs de les restes.
 
Romeva ha volgut destacar que “amb aquesta primera identificació, avui iniciem un nou període en la recuperació de la memòria i la dignitat dels ciutadans” i ha remarcat que “serà un trajecte llarg i laboriós, però estem decidits a fer justícia i a saldar aquest deute històric.” També ha dit que amb les accions que el Govern impulsa sobre memòria històrica “volem contribuir fermament a la consolidació d’un país i una societat de pau, on no hi cap l’oblit”.
 
Per la seva banda, Joan Santolaria ha explicat que el seu pare li havia demanat abans de morir que volia trobar el seu germà, Vicente Santolaria. Els familiars han agraït la feina feta pel Govern de la Generalitat i han remarcat que “ha estat una lluita que ha durat molts anys i finalment s’ha fet justícia”.
 
Els familiars del desaparegut van sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la localització de les seves restes. El Departament d’Afers Exteriors, mitjançant la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament i en col·laboració amb l’Ajuntament de Tremp, va atendre la sol·licitud dels familiars per a la recerca i l’exhumació de les restes de la persona desapareguda i va documentar exhaustivament el cas per a poder determinar exactament el lloc on havia estat inhumat. Entre els dies 3 i i 5 d’octubre es va fer la intervenció arqueològica que va posar al descobert un esquelet enterrat de bocaterrosa sense taüt.
 
Finalment, el resultat de les proves d’identificació genètica han permès confirmar que les restes corresponen a la persona que s’estava cercant. Tot i que va morir sense descendència, les proves s’han fet mitjançant anàlisis comparatives i encreuament de dades genètiques de les restes òssies del desaparegut i del seu nebot. Aquesta és la setena vegada que s’identifica una persona exhumada en una fossa a Catalunya i la primera des de l’any 2008.
 
La identificació dels desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme és una de les polítiques prioritàries del Govern, per això s’ha impulsat el Programa d’Identificació Genètica i s’està treballant en l’elaboració d’un Pla de fosses per tal que el cas de Tremp no sigui una excepció. A principis de novembre el Departament va iniciar les proves genètiques dels familiars de persones desaparegudes per aconseguir una base de dades que permeti l’encreuament amb les dades genètiques de les restes òssies  i els familiars.
 
Acusat de maqui
 
Segons la documentació recollida, Santolaria va ser detingut sota l’acusació de col·laborar amb els maquis i va morir a les dependències policials de Tremp el desembre del 1948. Va néixer el 1902 a Cirat (Castelló) i quan era adolescent va marxar a Barcelona on es va afiliar a la CNT. Es va exiliar a França durant la dictadura de Primo de Rivera i va tornar amb la proclamació de la Segona República. El 1931 va fundar la CNT a Cirat i el 1936 va ser escollit alcalde en una llista del Front Popular. Un any més tard es va mobilitzar amb l’exèrcit republicà i el 1939 va empresonat durant dos anys.
 
Santolaria havia estat acusat de maqui i per això, arran de l’assalt guerriller a un poble veí a principis del 1948, va marxar del seu poble per refugiar-se primer a Barcelona i més tard en un mas de Mata-solana (Pallars Jussà) fent ús d’una identitat falsa. L’11 de setembre del 1948 la Guàrdia Civil el va detenir i el 12 de desembre del mateix any va morir, segons la versió oficial del règim es va suïcidar a la cel·la de detenció del dipòsit municipal, fet que l’anàlisi forense no ha pogut determinar.
 
Gairebé setanta anys després de la seva mort, les restes de Santolaria seran traslladades a Cirat (Castelló) on serà enterrat aquest dissabte 14 de gener.
 

TOTES LES NOTÍCIES