Els primers resultats de les anàlisis genètiques efectuades al cadell d’ós (Aubèrta) trobat el passat 17 d’abril a Aubèrt ( Val d’Aran) indiquen que és filla de l’óssa Fadeta i del mascle Pyros. El motiu pel qual el cadell es va separar de la mare continua essent un misteri. Tanmateix, es reforça la hipòtesi d’una separació accidental de forma natural perquè la mare seria primerenca.

Així mateix, la descoberta planteja novament la problemàtica de la consanguinitat de la població d’óssos al Pirineu, ja que Aubèrta és filla i alhora néta de Pyros, atès que aquest és també el pare de Fadeta. L’óssa Bambú seria la mare de Fadeta, de tal manera que Pyros seria l’únic mascle reproductor efectiu al Pirineu.

Els altres óssos presents, com Balou, Moonboots o Bonabé (aquests darrers també fills de Pyros) no estan participant de moment en les reproduccions constatades al Pirineu.

El cadell Aubèrta fou traslladat la setmana passada a un tancat on s’hi estarà els propers mesos, situat en una zona de bosc natural d’uns 5.000 metres quadrats de superfície, on se l’alimentarà i cuidarà seguint un protocol consensuat internacionalment per tal que en un futur pugui sobreviure en llibertat de manera autònoma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada