Identifiquen a Coll de Nargó quatre espècies d’ous de dinosaure

Un estudi liderat per l’Institut Català de Paleontología Miquel Crusafont descriu per primera vegada i de forma detallada el registre d’ous fòssils atribuïts a dinosaures del jaciment de Coll de Nargó. Fins fa poc, només s’havia identificat a la zona un tipus d’ou, però després de l’anàlisi de més de 25 estrats s’ha trobat de forma abundant restes de peles, ous i nius atribuïts sauròpodes, segons ha explicat l’investigador Albert Garcia Sellés en declaracions al Servei d’Informació i Notícies Científiques (SINC).

Les restes fòssils que s’han localitzat pertanyen a quatre tipus d’ous, un dels quals és el ‘cairanoolithus’ que, per primer cop, s’ha trobat a la Península. Gràcies a aquestes troballes, els investigadors han pogut establir que el jaciment de Coll de Nargó té una edat compresa d’entre 71 i 67 milions d’anys. Les darreres investigacions científiques demostren que els exemplars de dinosaure del continent europeu que van viure poc temps abans de la gran extinció de fa 66 milions d’anys es troben precisament a la zona sud dels Pirineus.

El jaciment d’ous de dinosaure de Coll de Nargó es troba a uns vuit quilòmetres a l’oest del nucli urbà de la localitat. L’espai compta amb formacions geològiques com ara la d’Arenisca d’Areny i la de Tremp, que han proporcionat un ric i variat registre fòssil de dinosaures als Pirineus.