Sylvie Hubac, representant personal del copríncep francès, i Josep Maria Mauri, representant personal del copríncep episcopal, s’han reunit per intercanviar punts de vista sobre la preocupació pel qüestionament de la institució del coprincipat que darrerament estan fent alguns sectors de la societat andorrana, segons ha manifestat el director del gabinet del copríncep francès, Pascal Escande, en una entrevista al programa Ara i Aquí de RNA. La trobada s’hauria produït durant la darrera visita de Sylvie Hubac i en el marc dels contactes que mantenen els dos representants per parlar d’aspectes relacionats amb Andorra, segons ha confirmat el propi Escande.

La preocupació dels coprínceps sorgeix a partir de la resposta de la societat andorrana en relació a dos grans debats que s’han produït darrerament: el dels matrimonis gais i el de l’avortament. Tots dos s’han acabat expressant en forma de recollida de signatures donant suport a futures iniciatives legislatives. Tot i això, Pascal Escande considera que no es pot posar al mateix nivell el debat sobre el matrimoni homosexual que el de l’avortament

A tot plegat s’hi afegeix que aquest divendres passat es va dur a terme la primera boda gai al país, dins del territori de l’Ambaixada francesa i amb coneixement i autorització del Govern, segons ha dit Pascal Escande. El director del gabinet del copríncep francès creu que aquest debat es pot reactivar si entra al Consell General una proposició de llei, tal com demanen els seus impulsors a través d’un consens entre els tres grups parlamentaris.

Davant d’aquesta situació i amb el problema de fons del qüestionament de la institució, Sylvie Hubac i Josep Maria Mauri, mantenen contactes. Escande ha assegurat que ‘no pots fer com si no passés res, hi ha un debat a la societat, la societat està canviant, i hi ha regles constitucionals que donen la possibilitat de canviar-ho tot. No depèn de la voluntat dels coprínceps, depèn de la voluntat del poble andorrà’, ha assegurat.

Ara bé, Escande ha advertit que ‘els andorrans són lliures de canviar Constitució i arribar a un altre règim’, però que ‘el que s’ha d’entendre és que quan es critica a un copríncep es critica als dos’ i, per tant, a la institució, donant a entendre que el Coprincipat només pot existir tal com està avui marcat per la Constitució. El director del gabinet del copríncep francès s’ha preguntat ‘si només per un fet s’ha de canviar tot un sistema que és antic. Clar que preocupa’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada