El  ministre d’Afers Exteriors i Comerç d’Hongria, Peter Szijjártó, es troba de visita oficial a Andorra, amb l’objectiu de reforçar la cooperació sobretot econòmica entre els dos països, tal com ha recalcat la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. En acabar les reunions, Szijjártó ha manifestat que dona plenament suport a Andorra perquè defensi i mantingui les seves especificitats dins l’acord d’associació que està negociant amb la Unió Europea. Szijjártó ha assegurat que pressionaran perquè s’accelerin les negociacions i perquè s’incloguin períodes transitoris, com el que vol obtenir el Principat en el cas del tabac. Així mateix, els dos ministres han informat que a principis de l’any vinent s’iniciaran les negociacions per tancar un conveni per evitar la doble imposició entre els dos països.

Andorra ha rebut per primera vegada la visita oficial d’un ministre hongarès, en aquest cas el d’Afers Exteriors i Comerç d’Hongria, Peter Szijjártó. Aquest dimarts al matí s’ha trobat amb el cap de Govern, Toni Martí, i ha mantingut reunions diplomàtiques amb tècnics i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. En aquestes reunions s’han tractat aspectes de cooperació bilateral, i s’ha analitzat com evolucionen les negociacions per tancar un acord d’associació amb la Unió Europea. En aquest sentit, Szijjártó ha manifestat que des d’Hongria “donem suport a la posició que ha d’haver-hi períodes transitoris” en qüestions com el tabac, que Andorra defensa, i demana que es respectin “les especificitats nacionals”.

El ministre hongarès ha plantejat que “la UE només pot ser forta si els països són forts”. Per aquest motiu pressionaran perquè “es respectin les especificitats andorranes i es mantingui la seva economia forta”. També pressionaran perquè s’accelerin les negociacions i ha assegurat que s’ha de garantir que la lliure circulació de persones “no causi danys al vostre país”. Així mateix, Szijjártó ha assegurat que la defensa de les especificitats sobiranes és una posició unànime dins dels països de l’Europa central.

Durant la reunió, ha informat Ubach, també s’ha acordat començar a negociar un conveni per evitar la doble imposició a principis de l’any vinent. Una eina que reforçarà “la cooperació econòmica” entre els dos països. El 2018 també s’organitzarà una “missió d’Hongria a Andorra”, que donarà a conèixer les oportunitats andorranes a les empreses hongareses, ha explicat Ubach. Finalment, es tancaran acords en matèria de turisme.

En un altre ordre de coses, Szijjártó ha celebrat els esforços fets en matèria d’obertura econòmica per part d’Andorra i ha defensat la política d’impostos baixos per fomentar la competitivitat dels països, que ha de decidir cada Estat. “L’harmonització de les taxes mata la competitivitat de la UE”, ha assegurat.

Per la seva part, Ubach ha informat que Andorra dona suport a les reivindicacions hongareses perquè s’anul·li la nova llei sobre educació  d’Ucraïna, que restringeix l’ús de les llengües minoritàries i que “podria vulnerar-les”, ha plantejat Ubach.

ANA

1 comentari

  1. Si Andorra entra a l acord; adéu Andorra, hola precarietat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada