Hollande serà el nou president francès i copríncep d’Andorra

François Hollande serà el nou president de França i copríncep d’Andorra en imposar-se a la segona volta de les eleccions presidencials a Nicolas Sarkozy per 3,24 punts de diferència.

El candidat socialista ha obtingut un 51’62% dels vots en front del 48’38% dels que han votat l’actual president . La participació (80’2%) ha estat inferior a la del 2007 (83’97%), quan Sarkozy es va imposar per 53’06% a 46’94% a Ségolène Royal, ex parella sentimental de l’ara president electe.

François Hollande és el fill petit del doctor Georges Gustave Hollande, un metge otorrinolaringòleg i de Nicole Frédérique Marguerite Tribert, una treballadora social. El seu pare fou candidat en una llista d’extrema dreta a les eleccions municipals de Rouen el 1959 i el 1965. François Hollande va passar gran part de la seva infantesa a Bois-Guillaume, zona residencial als afores de la capital normanda, i va ser alumne a l’internat Jean-Baptiste-de-La-Salle de Rouen. Arran de les posicions polítiques del seu pare favorables a l’OAS i a la proximitat amb Jean-Louis Tixier-Vignancour la família hagué d’anar-se’n de la ciutat al primer trimestre del 1968. Després de vendre tots els bens i la clínica que tenia a la ciutat, el pare amb tota la família s’instal·là a Neuilly-sur-Seine, on s’inicià al comerç immobiliari.

François Hollande estudià al liceu Pasteur de Neuilly-sur-Seine, i després entrà a la Facultat de dret de París, on es llicencià en dret. Prosseguí els seus estudis a HEC de París i a l’Institut d’Estudis Polítics de París, on militava a l’UNEF-Renouveau, sindicat estudiant proper al Partit Comunista Francès. El 1980 va ser el 7è millor alumne de la promoció Voltaire de l’Escola Nacional d’Administració.

La seva implicació a l’esfera política començà quan estudiava a HEC i militava al sindicat estudiant l’UNEF, va presidir aleshores el comitè de suport a la candidatura de François Mitterrand. El 1979 es va adherir al Partit socialista francès.

Després François Hollande va ser auditor al Tribunal de Comptes de 1980 a 1981. La seva primera participació a les eleccions es féu durant les eleccions legislatives del juny de 1981 com a candidat a la tercera circonscripció de la Corrèsa, feu tradicional de Jacques Chirac.

De 1983 a 1984 va ser director de gabinet de dos portaveus del govern francès, Max Gallo i Roland Dumas. El 1984, fou triat com a conseller referendari al Tribunal de Comptes. A conseqüència de la desfeta del Partit Socialista a les eleccions legislatives del 1986, Claude Allègre l’integra en el grup d’experts d’experts que dirigia per a assessorar Lionel Jospin.

El 1988 es presentà a les eleccions legislatives que seguiren l’arribada del socialista François Mitterrand a la presidència de l’estat, i fou elegit diputat de la primera circonscripció de la Corrèsa amb un 53 % dels vots. Fou designat després secretari de la Comissió de Finances a l’Assemblea Nacional francesa.

Esdevingué president del Consell nacional consultatiu dels minusvàlids el desembre de 1992. El novembre de 1994 fou triat com a secretari nacional del Partit Socialista encarregat de les qüestions econòmiques. Després de l’èxit socialista a les legislatives el 1997, i de l’accés de Lionel Jospin al càrrec de Primer ministre, al novembre Hollande fou triat per a succeir-li com a primer secretari del Partit Socialista.

El 22 d’abril passat, amb el 28,63 % dels vots (o sigui 10.272.705 vots) a la primera volta de les eleccions, François Hollande es va situar com a millor candidat i s’ha qualificat així per la segona volta que avui l’ha oposat al candidat de l’UMP, i actual president francès, Nicolas Sarkozy.

Text biografia: Viquipèdia

Foto: Matthieu Riegler

 

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES