caballeSegons ha sabut El Confidencial Digital de fonts coneixedores del procés, Hisenda té en marxa una potent ofensiva per aflorar els diners amagats per grans fortunes espanyoles en comptes bancaris a Andorra.

Han detectat que el Principat s’ha tornat a convertir, des de fa uns mesos, en un país refugi dels diners en B desviat pels espanyols que busquen pagar menys impostos que a Espanya. Estimen que fins a 25.000 milions d’euros d’adinerats espanyols estan ocults al país veí.

La causa d’aquesta migració s’ha de buscar, com diem, en l’aixecament del secret bancari a Suïssa, que els ha portat a traspassar els seus diners d’un territori a un altre.

No es paga IRPF , ni societats

Andorra no és un paradís fiscal a l’ús . Però no hi ha lleis especials ni un règim diferenciat per a les societats o la banca.

No s’aplica cap impost directe sobre les persones físiques, ni sobre les jurídiques, siguin aquestes residents o no. No existeix, per tant, un impost sobre la renda de les persones físiques ( IRPF ), ni Impost de Societats.

Artistes , esportistes d’elit , polítics …

Les fonts a què ha tingut accés a ECD s’identifiquen entre aquestes grans fortunes a artistes, esportistes d’elit, polítics … Alguns d’ells, asseguren, són persones molt conegudes.

Concretament, en les revisions que se’ls estan practicant han d’acreditar que viuen, com a mínim, 183 dies fora d’Espanya. Només així justificarien el pagament d’impostos en un altre país diferent, en aquest cas a Andorra, i es lliurarien de la sanció.

Sense refugi per als seus diners a Suïssa

Aquests moviments de Suïssa cap a Andorra s’han intensificat, expliquen les fonts consultades, després d’acabar la treva per als evasors espanyols a Suïssa.

Les autoritats helvètiques han començat a lliurar al ministeri d’Hisenda, des de principis d’aquest exercici, dades de contribuents amb comptes opacs sobre els quals hi hagi sospites d’haver comès frau fiscal.

S’ha produït, per tant, un canvi significatiu. Fins ara Suïssa només subministrava amb compte gota aquestes dades. Facilitava les fitxes de clients quan la petició venia antecedida d’un requeriment judicial i la sol·licitud estava relacionada amb un ciutadà immers en un procés penal.

Caballé només ha estat l’inici de l’ofensiva

El cas de Montserrat Caballé no quedarà així en un fet aïllat. És només el principi de l’ofensiva del Govern a Andorra, segons expliquen fonts pròximes a la Inspecció d’Hisenda.

La soprano ha hagut de tornar els 508.462 euros que l’Agència Tributària li reclamava per un presumpte frau fiscal en l’exercici d’IRPF de l’any 2010, simulant tenir residència habitual a Andorra.

Caballé va ser imputada per un delicte de frau fiscal arran d’una querella presentada per la Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona, que l’acusava de defraudar en la seva declaració corresponent al 2010.

Text (íntegre) i foto: El Singular Digital

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada