Hidrats de carboni i minerals, principals components de les llenties

llentiaConreada des de fa milers d’anys, la llentia és considerada com un dels aliments més antics i també un dels més complets, nutricionalment parlant. Són riques en vitamines C, B1, B3 i B6. També es caracteritzen per contenir fibra, a més d’hidrats de carboni, proteïnes i minerals, especialment en ferro, fòsfor i coure. A més a més, contenen aminoàcids, que faciliten la digestió. Per tot plegat, les llenties són un dels llegums més complets. Aquest aliment contribueix a mantenir equilibrats els nivells de sucre en la sang, per la qual cosa experts en nutrició recomanen el consum de llenties a les persones amb diabetis.

Per la seva abundància en ferro i la seva facilitat d’assimilació, es tracta d’un aliment indicat per a persones amb anèmia. Pel contingut en fibra i en hidrats de carboni les llenties provoquen un ràpid efecte de sacietat en el nostre organisme. Relacionat amb l’aportació de fibra, les llenties ajuden a reduir els índex de colesterol. De la seva banda, els hidrats de carboni es manifesten, especialment, en forma de midó.

Pel que fa al poder calòric, les llenties contenen unes 300 calories als 100 grams consumits. Són deficitàries en metionina (aminoàcid essencial), però si es combinen amb cereals com l’arròs, les proteïnes de les llenties adquireixen el màxim valor nutricional. En relació amb el contingut en minerals, les llenties protegeixen el sistema nerviós i ajuden a equilibrar l’estat d’ànim. També ajuda en cas d’haver de realitzar esforços mentals, per la qual cosa el seu consum és especialment recomanable per estudiants.

A nivell culinari, les llenties es poden consumir en forma d’estofats, guisats o sopes i tenen la qualitat de xuclar els sabors dels aliments que les acompanyen. Per cuina-les, cal que estiguin en remull i després es couen en 20 minuts, mitja hora.

 Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES