Heinrich Bruning, 1932

Heinrich Bruning va ser el canceller alemany que va regir aquell país durant el pitjor de la Gran Depressió, entre el 1931 i el 1932. Els seus biògrafs el defineixen com una persona sensata i honesta però els seus errors polítics van precipitar el final de la república de Weimar. Bruning va decidir davant el repte de la Gran Depressió  incrementar la política d’austeritat governamental perquè els creditors internacionals tornessin a confiar en Alemanya. Això va portar a un agreujament de la depressió i de l’atur. La majoria dels aturats van començar a donar suport als polítics populistes i extremistes que tenien receptes màgiques per acabar amb aquesta situació. Un dels beneficiats polítics d’aquest greu error va ser el partit comunista alemany, l’altre el nacionalsocialista dirigit per Adolf Hitler. Finalment aquest demagog es va alçar amb el poder a Alemanya. No ho hauria aconseguit sense la Gran Depressió i la curtedat de mires de la classe política econòmica que advocava per una política d’austeritat que deixava de banda i encara més empobrida la gent que perdia la feina i, en realitat, la gran majoria de la població.

Ara estem al 2012 i semblem no haver après la lliçó. El primer ministre britànic David Cameron fa un any i mig va optar per retallar la intervenció de l’estat incloent la partida del benestar. La seva aposta era que la iniciativa privada emprendria el rescat de l’economia. El resultat va ser una recessió al Regne Unit. La cancellera alemanya Angela Merkel va optar pel mateix que el seu antecessor Heinrich Bruning: més austeritat fiscal i retallades en el benestar. L’esperança d’aquesta teoria és que les exportacions augmentaran i l’economia es recuperarà. Però on es pot exportar si la majoria dels països segueixen aquesta política? Al principi la davallada econòmica resultat d’aquesta política només afectava els països del sud d’Europa. Ara Alemanya està revisant les seves expectatives econòmiques: sembla que el 2012 entrarà en recessió, si no ho ha fet ja. El motiu és obvi. Tornem-ho a repetir: un país exportador com Alemanya a qui pot exportar els seus productes si la majoria dels seus veïns i clients segueixen polítiques de retallada de la demanda, suggerides pels germànics? De vegades la forma de fer les coses correcta i la més addient és la mateixa. I donar més poder de consum als assalariats i lluitar contra l’atur sembla que és en aquests moments el més correcte moralment…i el més eficaç.

Repetim-ho: Angela Merkel està seguint les passes del seu antecessor Heinrich Bruning i mesos després que aquest perdés el poder el va succeir Adolf Hitler. És cert que la història no es repeteix però…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *