La cap de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vida, i el director de Turisme, Sergi Nadal, han comparegut aquest dijous en roda de premsa coincidint amb la celebració, el 31 de maig, del Dia mundial sense tabac. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) aprofita aquest dia per ressaltar els riscos per a la salut associats al consum de tabac, una ocasió que el Govern ha volgut aprofitar per fer un balanç dels primers mesos de l’aplicació de la Llei 7/2012 de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental.

Des de l’entrada en vigor d’aquesta llei, el Govern ha autoritzat l’obertura de vuit sales de fumadors que compleixen amb la legislació vigent. Es tracta de dues sales ubicades dins hotels, dues sales en establiments de bingo, i quatre sales més en oficines o llocs de treball.

D’altra banda, Vidal ha assenyalat que el control de l’aplicació de la normativa contra el tabaquisme passiu ambiental s’ha integrat en les inspeccions d’ofici que es fan des dels diferents departaments de Govern amb capacitat inspectora. Fins ara, els inspectors han fet una feina d’assessorament i informació per facilitar el compliment de la llei, mentre que els temes en els que hi ha hagut més demanda d’informació ha estat en la senyalització del locals i en la possibilitat o no de fumar en els annexos coberts.

En les més de 1.700 inspeccions realitzades des de l’entrada en vigor de la Llei fins ara des dels diferents departaments (Medi Ambient, Treball, Comerç i Consum, Turisme, Indústria, Salut, Recursos Sanitaris) als diferents tipus d’establiments (restauració, comerç, llocs de treball, cuines, etc.) no s’han detectat incompliments del marc legal.

Pel que fa a les denúncies, s’han rebut un total de set i s’ha procedit a incoar un expedient sancionador. Les inspeccions realitzades a partir de les denúncies rebudes no han permès constatar els fets denunciats, però s’ha aprofitat per informar del marc legal de manera que es pugui vetllar pel compliment del mateix.

La cap de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut ha recordat que els adhesius que permeten la senyalització de la prohibició de fumar es troben disponibles als serveis de tràmits de tots els comuns.

Vidal i Nadal també han volgut manifestar que, davant un dels aspectes que està creant confusió com són els annexos coberts i el fet de si es pot fumar o no en ells, el Govern ha decidit treballar conjuntament amb l’Unió Hotelera i la Cambra de Comerç Industria i Serveis per tal de facilitar al màxim la comprensió del text legal explicant que és el que assenyala el text legal. En aquest sentit, s’ha editat un díptic informatiu que es distribuirà a través de la CCIS i l’UHA i que estarà disponible a les diferents webs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada