Guinea Bissau vol atraure inversors andorrans per desenvolupar el turisme, els serveis i la construcció

L’exsecretari executiu de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa i candidat a les primàries del seu partit per postular com a primer ministre de Guinea Bissau, Domingos Simoes Pereira, ha ofert una conferència aquest divendres a la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) per donar a conèixer les necessitats d’inversió que hi ha al seu país.

Simoes ha explicat que han detectat diversos sectors que necessiten inversió estrangera per a desenvolupar-se i sortir de les activitats del sector primari, i considera que el país africà és una bona oportunitat per als empresaris andorrans del sector del turisme, la prestació de serveis, la banca i el sector de la construcció.

El president de la CEA, Xavier Altimir, ha assegurat que és un territori amb moltes oportunitats per als empresaris andorrans, i considera que es poden obrir portes per tal que empreses del país puguin concursar per a realitzar alguna obra o infraestructura de Guinea Bissau.

Domingos Simoes Pereira ha actuat aquest divendres com a ambaixador del seu país, Guinea Bissau, davant d’una trentena d’empresaris andorrans que s’han interessat per les oportunitats de negoci que ofereix aquest país africà.

Simoes Pereira, en un acte organitzat per la CEA, ha reconegut que l’inconvenient principal de Guinea Bissau és la inestabilitat política, però considera que aquesta circumstància pot millorar amb el desenvolupament econòmic que poden aportar les inversions estrangeres, i el canvi que cal fer en els mecanismes tradicionals d’inversió, ja que fins ara era l’Estat el que rebia el finançament i creu que les empreses shi han d’implicar directament.

Guinea Bissau ha identificat fins a cinc sectors on cal inversió estrangera, alguns d’ells del sector primari, com la producció d’anacards, la pesca, els cereals i el sector miner, però també en l’àmbit del turisme, ja que el país té moltes illes de gran bellesa i encara verges, i de la prestació de serveis. Així, Simoes Pereira considera que els empresaris andorrans poden aportar molt en l’àmbit de la banca i dels serveis, però també en el de la construcció, i en aquest sentit, tot i que ha indicat que s’intenta potenciar la mà d’obra local, pensa que també hi pot haver lloc per a treballadors qualificats d’aquest àmbit provinents d’Andorra, sobretot els residents portuguesos, ja que el factor de l’idioma és molt important.

El president de la CEA, Xavier Altimir, ha assegurat que els països africans com Guinea Bissau poden ser una bona oportunitat per tal que empreses andorranes exportin els seus serveis, i de fet ha indicat que ja hi ha empreses d’enginyeria que han posat en marxa projectes a Argèlia o Gabon. Altimir també ha assenyalat que són territoris amb molt per descobrir i que no tenen els problemes fiscals que hi ha amb els països de la Unió Europea. De tota manera, considera que també s’haurà de treballar per signar convenis de doble imposició amb països més allunyats com poden ser els de l’Àfrica, a banda de fer-ho amb els països més pròxims i estratègics com Espanya i França.