Gualbert Osorio recull en un llibre cinquanta anys d’història de Ràdio Andorra

radio-andorraGualbert Osorio ha recollit en un llibre la història de Ràdio Andorra al llarg de cinc dècades. El llibre, Andorra. La història d’un mite que va fer història relata les qüestions socials, econòmiques i polítiques que han envoltat la trajectòria de Ràdio Andorra.

Gualbert Osorio, director de Ràdio Andorra en la seva darrera etapa, narra el naixement, el creixement i la desaparició de l’emissora, en paral·lel amb la realitat que van viure el país i Europa des dels anys trenta fins a mitjans de la dècada dels vuitanta. En aquest sentit, l’autor assenyala que ‘les ones de Ràdio Andorra van solcar l’èter hores abans de l’inici de la Segona Guerra Mundial, el seu edifici es va construir durant la Guerra Civil espanyola amb mà d’obra formada principalment per espanyols exiliats i va morir amb l’arribada (democràtica) del primer Govern socialista espanyol’.

El llibre comença introduint el lector en el context social i econòmic que hi havia a Andorra en el moment del naixement de la radiodifusió. En aquest sentit, Osorio indica que ‘l’aparició de Ràdio Andorra a mitjan anys trenta del segle passat era un pas cap a la presentació del país al conjunt de la comunitat de les terres veïnes, era obrir una porta cap a l’exterior que implicava tots els poders’, i afegeix que el país ‘tenia el desig que les noves tecnologies servissin a Andorra com una font d’ingressos per a millorar els seus precaris guanys procedents, en aquella època, del sector primari (ramaderia i agricultura)’.

Ràdio Andorra va donar a conèixer el Principat a l’exterior i va ser una font important d’ingressos econòmics per a l’Estat. Per això, Osorio recorda que ‘la posada en marxa de FHASA, posteriorment FEDA, i de Ràdio Andorra va suposar per al nostre país passar del sector primari al terciari, sortir d’una economia de subsistència a l’emergent mercat del turisme i elevar el PIB fins a convertir-lo en un dels més alts d’Europa’.

La presentació del llibre tindrà lloc el dilluns 4 de novembre, a les 19 hores. En el marc d’aquesta presentació es farà una taula rodona, moderada per Josep Puigbò, sobre El paper de la ràdio avui, amb la participació de Quim Barceló, del Grup Flaix Andorra; Gabriel Fernàndez, de Cope AD Ràdio; Marisol Fuentes, de Ràdio Ser Principat d’Andorra; Àlex Lliteras, de Ràdio Nacional d’Andorra; Noemí Rodríguez, de Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió, i Gualbert Osorio

TOTES LES NOTÍCIES