Guadix

guadixSituació: El municipi de Guadix està situat a la província de Granada, en el vessant nord de Sierra Nevada.Des de Granada, en cotxe, està a uns 60 quilòmetres.

Població:Prop de 21.000 habitants.

Curiositat:A Guadix hi ha una gran quantitat de cases-cova, on es calcula que hi habiten unes 4.500 persones. Formen part de l’orografia de la muntanya, prenen, per tant, formes naturals i algunes són veritables palaus. També hi ha hotels i cases rurals.

Clima:El clima de Guadix és el típic continental, caracteritzat pels estius molt calorosos i pels hiverns freds.

Cuina:La tradició de les tapes està molt arrelada a Guadix. Els embotits, el pernil o el formatge d’ovella formen part dels productes típics, amb l’acompanyament de vi. Les migues, les ‘gachas’, els ‘andrajos’ i l’olla de San Antón són alguns de les plats de la zona.

Menció a part mereixen els dolços, fruit de la tradició andalusí, com el ‘tocino de cielo’, o els ‘pestiños’.

Guadix és una ciutat amb un ric passat històric i amb un entorn natural singular que permet fer un viatge al passat per conèixer diverses cultures i civilitzacions.

És també una ciutat per a gaudir de la seva gastronomia i dels productes i objectes artesanals d’antics oficis que encara es conserven.

Un dels exponents arquitectònics de Guadix més notables és la Catedral. D’estil barroc, principalment, està construïda sobre una antiga mesquita. El fet que la construcció d’aquesta catedral és dilatés força en el temps, fa que del seu conjunt destquin també elements renaixentistes. A l’interior, es pot visitar el Museu Catedralici, amb interessants peces i objectes artístics del segle XV al XVIII.

Annexa a la Catedral, trobem la parròquia del Sagrari, d’estil plateresc.

De l’arquitectura religiosa també hem de destacar el Convent de la Concepció, l’església i antic convent de Sant Agustí o l’església i el convent de Santiago, entre d’altres edificis notables.

Un dels llocs de reunió és la plaça de la Catedral, on s’ubica l’escola d’Arts i Oficis, antigament seminari, que data del segle XVII. Al costat hi ha l’Hospital Real de la Caridad i l’església de San José.

La Plaza de las Palomas constitueix el centre històric i artístic de la ciutat i allà és on trobem l’Ajuntament.

Antic soc àrab, el carrer de la Concepció és un dels vials amb més història de la ciutat. Allà hi trobem boniques cases nobiliàries d’antics cavallers castellans. En aquest carrer hi ha també el convent de clausura de les monges concepcionistes.

I un altre dels carrers interessants per on passejar és el carrer de Sta. Maria del Buen Aire, on trobem edificis emblemàtics com el Palau Episcopal, del segle XVI; el Colegio de la Divina Infantina, del segle XVIII, o el Palacio de los Marqueses de Villa Alegre, del segle XVI.

Per Tot Granollers / ACPG – Redacció