Guadalupe

Superfície
Petit arxipèlag de les Antilles, la superfície que ocupa és de 1.628 Km2. Es troba a 600 km de les costes d’Amèrica del Sud. Administrativament pertany a França.

Població
Uns 408.000 habitants, aproximadament

Moneda
Euro

Religió
La catòlica és la religió ofi cial, tot i que també es practiquen cults animistes.

Gastronomia
Els plats criolls estan basats en la llagosta, carns, peixos i en la fruita, especialment els alvocats. El rom és la beguda més popular.

Compres
Abunden les botigues i parades d’artesania i d’objectes tradicionals. També és típica la compra de rom, barrets de palla i pameles trenades.

El navegant Cristòfol Colom va ser el descobridor de l’illa de Guadalupe, la més gran de l’arxipèlag, en el seu segon viatge a Amèrica, l’any 1493. La va batejar amb aquest nom en honor al santuari extremeny on es venera aquesta verge, on Colom va agrair l’èxit de la primera expedició. Anteriorment, els indis nadius la van anomenar Karukera, que signifi ca “l’illa de les aigües boniques”. Avui dia,Guadalupe és també coneguda com “l’illa maragda”.

Des de l’any 1836 que l’illa està en mans dels francesos. Posteriorment, també va pertànyer a Suècia, però va retornar a França el 1877.

La principal font d’ingressos de l’arxipèlag és el turisme; però els sector econòmic tradicional per excel.lència són les plantacions de canya de sucre. També és força estès el cultiu del plàtan i la pesca, especialment a les illes més petites.

Basse-Terre, a l’illa de Guadalupe, n’és la capital. Destaca el port, els estrets carrerons i també les construccions en fusta de l’estil colonial. D’edifi cis, la catedral, que data del segle XVII, és el més característic. Ben a prop es troben les ruïnes del Fort Louis Delgrès.

En realitat, l’illa de Guadalupe està formada per dues illes separades per una passarel.la de terra: la Basse-Terre, de relleu abrupte i d’orígen volcànic; i la Grande-Terre, més plana i amb les millors platges.

La ciutat més important de l’illa és Pointeà- Pitre, amb un centre molt característic i animat, format pels carrers de Saint Jean Pierre i Nozieres. La millor zona de restauració es troba als carrers Sedi Carnot i Bevian que són, alhora, dels més antics de la ciutat. En una visita a Pointe-à-Pitre no es pot deixar de veure l’animat mercat de Saint Antoine i el de les Flors, com tampoc les esglésies de Saint Piere i Saint Paul, així com la Place de la Victoire. Les illes Guadalupe destaquen, en general, per la seva bellesa, atorgada per les característiques de la vegetació i per les seves paradisíaques platges. En concret, a Guadalupe podem esmentar el Parc Nacional, de 18.000 hectàrees, a l’interior del qual hi ha les cascades més altes del país; i el Parc Arqueològic, que inclou un extens conjunt de pedres gravades pels indis arawak i el volcà, encara actiu, de La Soufrière. Un dels principals parcs forestals és el de Domaine deValombrouse.

Altres llocs d’interès a l’illa de Guadalupe és Sant Marie de Capestre, on va desembarcar Cristòfol Colom; Gosier, un dels centres turístics més importants; i La Maule, la capital original que encara conserva la seva fortalesa.

Altres illes destacades de Guadalupe són La Desirade, amb uns fons marins espectaculars; Marie Galante, famosa per les plantacions de canya de sucre; Saint Martin, la més turística; i Saint Berthèleny, la més elitista.