grynspan

La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, acompanyada del secretari adjunt iberoamericà, Ruy Amaral, ha realitzat la seva primera visita oficial al Principat per reunir-se amb el cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. La mandatària iberoamericana va accedir al càrrec el passat 1 d’abril, en substitució d’Enrique V. Iglesias, que va estar al capdavant de la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB) des de la seva creació al 2005 fins al març del 2014.

Martí i Saboya han pogut així tenir una primera presa de contacte de cara a la propera Cimera Iberoamericana de Veracruz del 8 al 9 de desembre i a la qual hi ha prevista la participació tant del cap de Govern com del ministre d’Afers Exteriors. Grynspan, ex-vicepresidenta de Costa Rica, economista de formació, i que ha ocupat diversos càrrecs al seu país i a Nacions Unides, ha manifestat a la roda de premsa posterior a la reunió que “Andorra sempre ha mantingut el compromís amb la comunitat iberoamericana”, un fet que li ha fet guanyar “l’estima i el respecte” entre els membres de l’organisme que dirigeix.

Saboya ha fet un repàs dels tres àmbits tractats fonamentalment a la reunió de treball celebrada aquest dilluns al matí. Concretament, s’ha referit als àmbits de l’educació, la innovació i els programes de cooperació. A més, també s’ha tractat “la possibilitat real de creixement en l’intercanvi comercial” entre els països iberoamericans entre els quals s’inclou Andorra, paral·lelament a les inversions “de doble via” cada cop més importants, segons ha manifestat Grynspan.

En el cas de la col·laboració en l’àmbit educatiu, el titular d’Afers Exteriors ha detallat el posicionament d’Andorra a través de la participació activa a la Iniciativa Global de l’Educació en Primer Lloc de les Nacions Unides. Saboya ha apuntat que en matèria educativa també es volen intercanviar experiències per una major inclusió dels col·lectius més vulnerables, així com abordar la qualitat de l’ensenyament des del punt de vista de la integració de les eines tecnològiques i promoure el concepte de ciutadania global i educació com a eina per garantir els drets humans arreu.

Grynspan ha avançat que una de les seves línies de treball a la SEGIB serà la de promoure un programa global que permeti la mobilitat acadèmica, un objectiu lligat al reconeixement internacional de les titulacions, al qual també vol dedicar una especial atenció.

Pel que fa a l’àmbit de la innovació, el ministre d’Afers Exteriors ha exposat a Grynspan “el fort alineament d’Andorra amb l’aposta per les TIC’s”, fins el punt en què les noves tecnologies de la informació i la comunicació són cada cop més presents a l’hora de potenciar el turisme. Aquesta és, segons Saboya, “una primera etapa” i que tindrà continuïtat en el futur en altres àmbits.

Els programes de cooperació també han tingut un paper destacat a la reunió de treball. En aquest cas, Saboya ha destacat la implicació d’Andorra en el programa de cooperació de bancs de llet materna. Grynspan ha assenyalat que la SEGIB “aplaudeix” la participació andorrana i ha recordat que aquest programa “salva milers de vides” a Amèrica Llatina.
En el marc d’aquesta visita, la secretària general iberoamericana, a part de trobar-se amb el Cap de Govern i amb el ministre d’Afers Exteriors, també ha programat trobades amb les principals institucions del país: el Consell General, el Consell Superior de la Justícia, i el Comú d’Andorra la Vella com a representant del Fòrum de Governs Locals d’Iberoamèrica.

La Conferència Iberoamericana, integrada actualment per 22 Estats, es va celebrar per primera vegada al 1991. En la Cimera de Caps d’Estat i de Govern del 2003 es va decidir crear la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), que va entrar en funcionament amb seu a Madrid al 2005. Les activitats i objectius d’aquest sistema iberoamericà són contribuir a l’enfortiment de la comunitat iberoamericana, promovent els vincles històrics, culturals, socials i econòmics comuns. A més, la cooperació és un aspecte central del sistema, i té com a objectiu la cohesió social, i l’ampliació del coneixement i la cultura.

(Foto: S.F.G.)

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada