País: Països Baixos

Superfície:83,69 km2. Situada al nord dels Països Baixos

Població:Al voltant dels 200.000 habitants

Curiositat:En el segle XVI va ser possessió espanyola, però va ser recuperada el 1595 pels holandesos.

Clima: El clima de Groningen destaca per les baixes temperatures, similars a les de la resta del país, tot i que un pèl més baixes, a causa de la seva situació geogràfica.Es habitual que les temperatures a l’hivern baixin dels 0 graus. Els estius són temperats i humits, amb temperatures que ronden els 22 graus, i pluges freqüents.

Cuina:Com a la resta dels Països Baixos, les patates, els pèsols i el peix són els principals ingredients de la cuina holandesa. Els musclos amb vi blanc i patates fregides, el rijsttafel (elaborat amb arròs, llegums i carn) o el pastís de poma, són alguns dels plats típics.

Gran importància de la bici, fins al punt que és anomenada’Ciutat ciclista del món’, ja que es calcula que el 57% dels trasllats que es produeixen a la ciutat són fets en bicicleta. Una part del centre de la ciutat està tancada als cotxes, per la qual cosa la bicicleta és el mitjà de transport més utilitzat però també el més pràctic.

Ciutat universitària. La tradició universitària de Groningen data del 1614. Les dues principals universitats la de Groningen i la de Ciències Aplicades compten cadascuna d’elles amb 25.000 estudiants. El percentatge d’estudiants universitaris respecte del total de la població, és altíssim, amb aproximadament el 25%.

Passat històric i moderns edificis es conjuguen a la perfecció en aquesta ciutat. Arquitectònicament parlant, Groningen és una ciutat rica. Del passat, podem esmentar la Torre Martini. Data del segle XIII i és la quarta torre més alta dels Països Baixos. A l’interior es poden contemplar frescos i un dels orgues barrocs més grans del nord-oest d’Europa.

L’estació de trens és arquitectònicament excel·lent, una autèntica obra d’art.

També destaca el Goudkantoo (Oficina d’Or), un edifi que data del segle XVII. Avui dia és un cafè-restaurant, però durant el segle XIX va acollir l’oficina de seguretat per a l’or i la plata.

Culturalment parlant, Groningen és una ciutar rica i aquest fet és constatat per la qualitat dels museus que hi ha. Destaca el Groninger Museum. Ubicat just al davant de l’Estació Central, el disseny de l’edifici és obra dels arquitectes Alessandro Mendini i Phillipe Starck, i acull en el seu interior interessants obres. Altres museus són el de Tebeus, el Gràfic, el Martím i l’Universitari.

Groningen és també una ciutat animada. En el barri anomenat Ellebogenbuurt es concentren gran quantitats de bars i cafeteries. També a la zona sud del Grote Markt hi ha un gran complex de bars musicals i discoteques. Durant tot l’any a Groningen se celebren diversos festivals.

Però si el que es busca és tranquil·litat hi ha espais coneguts com a Hofjeswandeling, que en el seu temps van proporcionar allotjament a pelegrins, gent gran…

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció