Graz

Superfície: Capital de l’estat d’Estiria, Graz se sotia al sud-est d’Àustria, a la riba del riu Mur.

Població: La ciutat de Graz compta amb una població estimada de 250.000 persones

Com arribar-hi: La ciutat de Graz compta amb un aeroport internacional, ubicat a uns 10 quilòmetres de la ciutat.

Clima: Ciutat alpina, els estius a Graz són temperats amb temperatures mitjanes durant el dia que ronden entre els 20 i els 25 graus. Per la seva situació, a la vegada, els hiverns són rigorosos i sovint s’enregistren temperatures inferiors als 0 graus. A partir d’abril i maig, el clima ja comença a ser més agradable.

Gastronomia: Els àpats a Graz són en general un pèl picants que aporta l’oli de llavors de carbassa amb què se sol cuinar. De plats, és especialment típic el goulash amb spatzle. Són bons de la zona els formatges i embotits i els vins també són de qualitat.

Compres: Les botigues d’artesania es troben, especialment, a l’entorn del casc antic. De centres comercials, destaquem el de Seierberg. És especialment típic el Mercat Regional, amb productes de la zona.

 

Antiga ciutat imperial, Graz és actualment una urbs avantguardista que ha sabut integrar a la perfecció passat i futur. Graz és, també, una ciutat culturalment rica i compta amb sis universitats.

El centre històric ha estat cursosament cuidat i el 1999 vaz ser destacat amb el títol de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En el centre trobem la popular plaça del mercat, que acull la catedral del segle XV. També en aquesta àrea trobem l’edifici de l’Ajuntament, una obra molt bonica. Però un dels edificis més macos de Graz és l’Òpera. D’estil barroc, es tracta de la segona en tamany d’Àustria.

D’edificis, també mereix menció a part la Casa Pintada, del segle XVIII, amb una façana que reprodueix escenes de la mitologia grega. I, especialment, el Landhaus o Parlament.

L’Schlossberg és una antiga fortalessa que s’alça sobre un turó. Del castell tan sols resta la torre la campana (Lisl) i la Torre del rellotge, que és una de les imatges típiques de la ciutat. Actualment, la fortalessa acull diverses activitats, com el Festival de jazz. L’accés fins a aquesta zona es pot fer a peu, per ascensor o en funicular. L’ascensor, de vidre, és una moderna instal·lació que s’integra amb el paisatge del casc antic.

Graz és també una ciutat de contrastos que conviuen harmònicament. A la ciutat podem admirar representacions d’estils arquitectònics diferents, des del gòtic, passant pel renaixentista, el barroc o el modernisme. L’art contemporani està especialment representat per la construcció metàl·lica flotant, formant una illa sobre el riu Mur, anomenada Murinsel, que uneix les dues ribes del riu. També té un estil postmodern el Kunsthaus, una sala d’exposicions en forma de balena blava

Deixant de banda la Graz Monumental, és especialment popular el Mercat Regional, amb productes de la zona, i el carrer Herrengasse. A la nit, la zona més animada es concentra al cas antic, i en diverses places: la Franziskanerplatz, la Mehlplatz o la Faberplatz.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció