Grans novel·les inspirades en la Ciutat Comtal

Al llarg de les dècades, Barcelona ha sigut un escenari escollit per molts escriptors, de tots els temps i classes, per ambientar les seves novel·les. Fins i tot, en algunes ocasions, els artistes han vist en aquesta ciutat la protagonista perfecta pels seus relats.
Tant és així que l’any 2015, la UNESCO va reconèixer a la Ciutat Comtal com la Ciutat de la Literatura, un prestigi que implica el reconeixement de Barcelona com estímul creatiu en l’àmbit literari.
A continuació et deixem algunes de les grans novel·les que succeeixen a la capital catalana:

1.    “La Plaça del Diamant”, de Mercè Rodoreda
“La plaça del Diamant” fa un retrat de la Barcelona de la postguerra a través de la mirada de la Colometa, protagonista del llibre. La dona coneix al seu futur marit en un ball a la plaça del Diamant del barri de Gràcia. A partir d’aquí, la Colometa acceptarà sense replicar tot el que la vida i el seu matrimoni li imposi. El llibre narra les alegries i penes amoroses d’una noia, des de l’estiu del 1928 fins al 1942.

2.    “Els Mars del Sud”, de Manuel Vázquez Montalbán
Publicada l’any 1979, “Els Mars del Sud” és la novel·la més coneguda de la saga sobre el detectiu Pepe Carvalho. Manuel Vázquez Montalbán, l’autor del llibre, ambienta la seva novel·la a la Barcelona de la transició espanyola. La novel·la arrenca amb l’aparició del cadàver d’un influent home de negocis, Stuart Pedrell, en un barri perifèric de la ciutat. Alguns experts han apuntat que aquest barri, que Montalbán denomina a la ficció Sant Magín, hi seria ubicat al barri de l’Almeda o Sant Ildefons (Cornellà de Llobregat).

3.     “Nada”, de Carmen Laforet
“Per dificultats en l’últim moment per a adquirir bitllets, vaig arribar a Barcelona a mitjanit, en un tren diferent del que havia anunciat i no m’esperava ningú”. És el començament de la novel·la “Nada”, escrita per la catalana Carmen Laforet. L’obra fa un retracte de la Barcelona de la postguerra a través de les aventures d’Andrea, una noia que abandona les Illes Canàries per arribar a una Barcelona devastada pels estralls de la guerra. Gran part del llibre es desenvolupa al número 36 del carrer d’Aribau, on la propietària Laforet va néixer i viure. També mostra la Facultat de Lletres de la UB, Montjuïc, la Via Laietana, el port de Barcelona i el Barri Xinès (avui en dia Raval).

4.    “La Catedral del Mar”, d’Illdefonso Falcones
L’any 2006, l’escriptor català Ildefonso Falcones publicava la seva coneguda novel·la, “La Catedral del Mar”. La novel·la va contribuir en gran mesura en convertir a Santa Maria del Mar en un destí turístic molt visitat de Barcelona. Tot i que el títol va fer créixer la confusió, ja que realment Santa Maria del Mar no és una catedral, sinó una basílica.
Aquest “best-seller” descriu la Barcelona medieval, que vivia un moment de gran prosperitat. La ciutat s’embarca en el projecte de la construcció del monument més important de l’urbs. El llibre recorre diferents escenaris del Born: el Pla de Palau, la plaça de les Olles, el carrer de les Dames i de Montcada o la plaça Sant Jaume, entre d’altres.

5.    “L’Ombra del Vent”, de Carlos Ruiz Zafón
“L’Ombra del Vent” es va convertir l’any 2001 en un best-seller mundial. L’autor, Carlos Ruíz Zafón, narra la vida de Daniel Sampere, un jove que es troba amb un llibre estrany escrit per un talentós autor català d’origen desconegut. La devoció de Sempere per saber més sobre l’obra d’aquest autor permet al lector descobrir tota una radiografia de Barcelona.
Aquesta obra ha marcat tant a la radiografia de la ciutat comtal que fins i tot s’han arribat a fer rutes pels més apassionats del llibre, visitant tots els llocs més significatius de la novel·la: les Rambles de Barcelona, la Plaça Reial, la basílica de Santa Maria del Mar, el restaurant neogòtic “Els Quatre Gats”, l’Ateneu Barcelonès…

TOTES LES NOTÍCIES