Grandvalira incrementa un 45% el client rus i un 12% el francès malgrat la disminució de l’espanyol (Vídeo)

Grandvalira fa un balanç satisfactori de la temporada d’hivern 2012-2013 que va tancar diumenge passat. La directora general de Nevasa, Núria Tarré, ha indicat que s’han venut un total d’1,48 milions de dies d’esquí, 180.000 més que la temporada passada i 20.000 més que fa dos hiverns, complint així l’objectiu de superar els resultats de fa dues temporades. Una de les xifres més significatives de la temporada és l’increment que han experimentat els mercats internacionals més enllà de l’espanyol, i en aquest sentit, Tarré ha destacat que el client rus ha augmentat un 45% i el francès un 12%, gràcies als esforços que s’han fet des de fa anys per captar aquests mercats. En canvi, el client espanyol ha disminuït, tal com ja es va preveure, un 2,8%, malgrat que l’esquiador de Catalunya hagi augmentat un 7% gràcies sobretot a les bones condicions de neu. Els responsables de Grandvalira han qualificat la temporada d’excepcional, durant la qual s’han acumulat gairebé 8,5 metres de neu, la xifra més alta des que es tenen dades, ara fa 20 anys. Malgrat tot, han reconegut que no s’ha arribat als 1,5 o 1,6 milions de dies d’esquí venuts que s’havien assolit abans de la crisi, i que, per tant, consideren que cal seguir treballant.

L’estació de Grandvalira ha complert l’objectiu de superar el nombre de dies d’esquí venuts de fa dues temporades. En concret, s’han assolit els 1,48 milions de dies d’esquí, 20.000 més que fa dos hiverns i 180.000 més que la temporada passada. La directora de Nevasa, Núria Tarré, ha assenyalat que estan satisfets perquè els resultats van en la línia del que havien previst, i que s’ha notat ‘un canvi de tendència’, malgrat que no s’ha arribat a superar el milió i mig de dies d’esquí que s’havien assolit abans de la crisi. A nivell de forfets de temporada, també s’ha aconseguit un increment del 17%.

Pel que fa als resultats econòmics, Tarré ha avançat que els ingressos estaran en la línia del que es va pressupostar, tot i que a nivell de despesa, ‘els costos s’han vist incrementats’ pel fet d’haver estat una temporada molt exigent per la gran quantitat de neu. En aquest sentit, la directora d’operacions de Saetde, Verònica Canals, ha afegit que els treballadors han hagut de fer més hores, ja que per exemple, s’han duplicat les sortides dels artificiers.

El client espanyol, tal com ja es preveia, ha disminuït un 2,8%, tot i que la bona neu ha permès augmentar el client de proximitat, provinent de Catalunya, que ho ha fet un 7%, cosa que permet considerar que aquest mercat ‘s’ha defensat prou bé’. Malgrat tot, les perspectives de cara la temporada vinent són que el mercat espanyol continuï baixant. En canvi, els bons resultats vénen donats per l’increment d’un 14% de la resta de mercats internacionals, que han passat de representar un 38 a un 42% del total de visitants.

La xifra més significativa és l’augment d’un 45% dels esquiadors russos, que ja suposen gairebé un 10% del total, passant per davant del mercat britànic, que enguany ha baixat una mica. Grandvalira atribueix aquest augment als esforços que s’han fet durant anys per captar aquest mercat i també per la capacitat que ha tingut l’estació per adaptar-s’hi, per exemple, a l’hora de contractar personal de parla russa o de fer productes flexibles perquè puguin combinar l’esquí i les compres.

L’altre mercat que ha experimentat un augment notable és el francès, que ha pujat un 12%, malgrat que les nevades van jugar en contra i van obligar a tancar la frontera francesa durant tres caps de setmana. Tarré ha indicat que els esforços s’han centrat a la zona sud-oest de França, de Bordeus a Tolosa.

Pel que fa a la quantitat de neu, Tarré ha destacat que malgrat el que es pensava fins ara, el fet que totes les estacions tinguessin neu no ha influït negativament en els resultats. De fet, ha estat una temporada excepcional perquè han caigut un total de 8,5 metres de neu, una xifra només comparable als 7,3 metres de la temporada 95-96. Això va permetre allargar 20 dies la temporada, cosa que es valora positivament per la bona imatge que ha donat l’estació, i no tant per l’afluència, que ha estat baixa tal com s’esperava. Respecte a la decisió de permetre l’accés als clients de temporada de les estacions del voltant, Tarré ha indicat que s’han captat unes 200 persones, la meitat d’elles del país i l’altra meitat de les estacions veïnes.

Grandvalira també ha destacat els bons nivells de satisfacció dels clients que es desprenen de les enquestes efectuades. La nota mitjana que posen els esquiadors és d’un 8,3, valorant sobretot la dimensió, les instal·lacions, la qualitat de la neu i l’escola d’esquí. Les enquestes també mostren que el 30% dels clients d’aquesta temporada visitaven Grandvalira per primer cop, i que 9 de cada 10 asseguren que tornaran.