Gran interès per la sessió informativa sobre l’aplicació de l’IRPF d’Andorra als transfronterers

irpfUnes 300 persones van omplir ahir al vespre la sala de Sant Domènec de la Seu d’Urgell per a la conferència sobre el nou IRPF d’Andorra, que va oferir el director de Tributs del Govern andorrà, Albert Hinojosa. La conferència s’adreçava especialment als treballadors fronterers, un col·lectiu que a l’Alt Urgell aglutina unes 2.000 persones.

Albert Hinojosa va recordar als assistents que l’IRPF andorrà ja està en vigor des de l’1 de gener passat i que s’aplica tant als transfronterers amb contracte fix com als qui treballen a Andorra de manera temporal. Fins al 15 de març els empleats tenen temps per detallar la seva situació al Govern andorrà. A partir de llavors, malgrat que no s’hagi fet la gestió, s’aplicarà automàticament la retenció del 10% sobre el salari.

Pel que fa a una de les qüestions més plantejades pels treballadors, que és com es podrà deduir l’impost al país de residència, Hinojosa va reconèixer que aquesta possibilitat dependrà del criteri que apliqui l’Agència Tributària espanyola. Cal recordar que l’aplicació de l’IRPF andorrà als fronterers forma part de les mesures acordades en el Conveni de no Doble Imposició (CDI) entre els dos estats, que té precisament com a objectiu que els treballadors i les empreses no hagin de tributar per partida doble.

Dubtes de les gestories

A la xerrada també hi van assistir gestors i assessors fiscals, que amb el nou marc han d’actualitzar la informació sobre l’elaboració de les declaracions de renda a partir d’ara.

La sessió, organitzada per l’Ajuntament de la Seu i que en principi s’havia de fer a la sala d’actes del consistori, aqusta va quedar petita pel gran nombre d’urgellencs interessats en aquesta qüestió.  Per això, es va traslladar a la Sala de Sant Domènec. L’alcalde urgellenc, Albert Batalla, assenyala que és un tema de màxim interès per a la ciutat, on una part de la població activa treballa a Andorra.

Batalla ha expressat, tot coincidint amb l’estrena comercial de l’aeroport, el desig que aquesta nova col·laboració amb Andorra serveixi per fer més àgils els tràmits per a la contractació de treballadors a banda i banda de la frontera. En la mateixa línia s’han expressat els gremis d’hostaleria de l’Alt Urgell i del Principat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.