Un total de 27.750 usuaris han passat aquest 2012 per les biblioteques de la parròquia d’Encamp. La biblioteca comunal d’Encamp ha comptabilitzat 17.414 visites, de les quals 8.071 han estat d’usuaris joves de fins a 16 anys i 8.543 de joves a partir de 16. A més, 800 persones han fet ús de la bibliopiscina.

D’altra banda, per la del Pas de la Casa hi han passat un total de 10.336 usuaris, dels quals 5.102 han estat adults i 5.234 joves i infants.

Causes de la bona acollida a Encamp

La gran afluència de públic en ambdues instal·lacions es deu a diversos factors. Un dels més importants en tots dos casos és la bona localització de les biblioteques, que es troben dins dels centres esportius i prop de les escoles, segons ha explicat el responsable de la biblioteca Comunal d’Encamp, Alfons Codina.

A banda de la bona situació, la biblioteca d’Encamp també compta amb una gran diversitat d’espais: una terrassa, zona d’adults en complet silenci, zona d’adults per parlar i fer treballs, equipaments wi-fi, zona infantil amb possibilitat d’estudi, jocs i contacontes perquè pares i fills puguin compartir una estona de lectura, a més d’un fons bibliogràfic amb temàtica esportiva, entre d’altres. Codina admet que “tenir una gran varietat d’espais fa que l’usuari se senti còmode i es trobi a gust”.

El nombre d’activitats que s’hi fan també és important. Codina diu que els actes serveixen per atraure gent i repetir si els hi ha agradat. A més, a Encamp, les escoles i la biblioteca organitzen conjuntament sortides perquè els alumnes visitin les instal·lacions i coneguin l’espai.

Codina també destaca la bona atenció de cara a l’usuari i reconeix que un dels objectius és que les persones puguin tenir el material que demanen, tant si està a la biblioteca com si li han de portar de fora.

Biblioteca Comunal del Pas de la Casa

Al Pas de la Casa, a banda de la bona localització, el factor climàtic hi té un paper destacat. I és que al fer molt fred “la biblioteca és un lloc confortable i còmode pels ciutadans”. També és important el fet que des de fa dos anys s’hagi augmentat el nombre d’activitats per fer venir gent: projeccions de pel·lícules, contacontes per a infants des d’edat maternal o tallers de manualitats per a infants i adults.

Activitats comunes

Ambdues biblioteques també organitzen xerrades literàries, tallers de manualitats, concursos com el d’Ous de Pasqua, el de narrativa fantàstica i de terror, exposicions bibliogràfiques, entre quatre i cinc a l’any, i el campionat d’scrabble en català que s’ha iniciat enguany.