Durant nou mesos, el Comú de la Massana ha tirat endavant el Curs de jardineria i treballs forestals del Cos de Voluntaris per la Natura (CNV). Després de seguir un complet programa teòric i pràctic, avui s’ha fet al teatre de les Fontetes l’acte de graduació dels onze alumnes, que “ha simbolitzat l’èxit d’un projecte, ja que s’han complert els dos objectius: donar una sortida professional als joves i també cobrir la mancança de tècnics formats en gestió de jardins i boscos”, ha assegurat el cònsol major, David Baró.

Durant nou mesos, els alumnes del CVN han seguit un programa que ha constat de tres-centes hores teòrico-pràctiques (coneixements de flora i fauna autòctona, disseny d’espais enjardinats, poda i plantació, cartografia…) i quatre-centes cinquanta hores pràctiques sobre el terreny. A més, les pràctiques han servit també per realitzar un treball en benefici de la parròquia, ja que els joves han treballat en la neteja de la meitat dels camins forestals inventariats, han col•laborat en les tasques d’embelliment i manteniments dels parcs i jardins i han creat, com a projecte de fi de curs, la zona enjardinada de la plaça de la Ciutadania. A més, també han participat en el manteniment dels camins empedrats o en l’arranjament dels circuits de trial i BMX. Els joves també han pogut endinsar-se en el món de la ramaderia, ajudant en les tasques de gestió de les unitats pastorals.

El curs ha estat impartit pel biòleg Jordi Nicolau, el jardiner paisatgista, Daniel Vilana, i l’enginyer en gestió forestal, Josep Maria Garrallà. El tècnic Àlex Mata ha estat el tutor del projecte.

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Jael Pozo, ha assenyalat que aquest curs ha estat possible gràcies a la implicació dels ministeris d’Educació i Interior i als patrocinadors que han aportat recursos al projecte: Carisma, Bomosa, Claverol i Assegurances Generals. Però també ha volgut remarcar l’actitud positiva i receptiva dels joves, als quals se’ls obren ara oportunitats laborals. “Aquest curs ha comportat molt esforç a tot l’equip tècnics del departament de Medi Ambient però els bons resultats es deuen a la constància dels joves, que han demostrat que saben superar reptes, assumir responsabilitats i aconseguir tot el que es proposen”. Pozo ha remarcat que a banda de les pràctiques proposades, els mateixos alumnes ha realitzat tasques per iniciativa pròxima, com la construcció i millora de passarel•les d’alguns torrents que han servit per facilitar el pas de curses com al Utra Trail, demostrant la seva implicació amb el projecte.

El ministre d’Interior, Xavier Espot, destacat l’èxit d’aquesta iniciativa, remarcant que el curs ha permès donar una formació i una sortida professional a joves que estan fora del circuit educatiu i que ja tenen edat de treballar.

El Comú ja està treballant en l’organització d’una segona edició d’aquest curs.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada