Govern fa una proposta de serveis mínims per a la vaga de funcionaris

El Govern ha presentat una proposta de serveis mínims als sindicats per garantir els serveis essencials a la comunitat durant la vaga. En la reunió que ha tingut lloc aquest dilluns al matí, encapçalada pel cap de Govern, Antoni Martí, i la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, i acompanyats pels ministres de Justícia i Interior, Xavier Espot, i d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, s’ha lliurat la proposta als representants dels sindicats.

La proposta presentada per la ministra de Funció Pública ha estat elaborada a partir de l’acord dels directors dels diferents Departaments amb el seu personal, i té la voluntat de garantir els serveis essencials per a la comunitat. Així, en diverses àrees o departaments que no tenen incidència directa en la comunitat, no es requereixen serveis mínims o s’ha establert un sol efectiu necessari. En altres àmbits on és imprescindible que hi hagi la totalitat o gairebé la totalitat dels efectius per garantir la seguretat i l’atenció als usuaris, s’han hagut d’acordar mínims més elevats. Així, en global es calcula que els serveis mínims proposats no superen el 15% del total del personal de l’Administració.

Com a exemple, Descarrega ha destacat que el Servei de Tràmits estarà en funcionament i podrà lliurar qualsevol documentació personal. Així mateix el servei del COEX estarà preparat per poder donar una resposta adequada en cas que hi hagués una nevada important.

El cas d’Educació, que s’ha tractat de manera més concreta per poder donar resposta a les famílies amb infants en edat escolar, s’està negociant de manera directa amb el Sindicat d’Ensenyament Públic. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha indicat que la vocació compartida és que es respecti la seguretat de l’alumnat, i serà en funció del seguiment final que tingui la vaga que el Govern decidirà si són jornades lectives o no.

La proposta que s’està treballant, en cas que el seguiment de la vaga sigui important, és que per als alumnes de maternal caldrà com a mínim que hi hagi un docent per a cada tres grups de classe i un col•laborador educatiu per a cada dos grups. Pel que fa als alumnes més grans, s’ha establert un docent per a cada quatre grups. A més, en tots els centres escolars es demana, per qüestió de seguretat, la presència d’un membre de l’equip directiu.

En aquelles àrees del Ministeri d’Educació, però, que no hi ha incidència directa en l’alumnat o el ciutadà, no serà necessari cap efectiu.

En la reunió d’aquest dilluns, a més, el Govern i els representants dels sindicats han acordat un preavís de 48 hores, i l’Executiu ha demanat als sindicats que lliurin un document detallant les accions previstes en la mesura del possible, per tal de poder adaptar els serveis mínims si fos necessari.

Finalment, el Govern ha reiterat l’oferiment de treballar conjuntament les mesures que es van proposar en la reunió del passat 13 de febrer, per tal d’incorporar algunes demandes dels sindicats i dels treballadors, ja sigui mitjançant reglaments o a través d’esmenes que puguin treballar conjuntament amb el grup parlamentari demòcrata.

TOTES LES NOTÍCIES