Gonzalvo recull el XI Premi Carlemany per ‘La llista de les coses impossibles’

Laura Gonzalvo amb l'obra guanyadora del XI Premi Carlemany
Laura Gonzalvo amb l’obra guanyadora del XI Premi Carlemany (SFG/CEsteve)

Laura Gonzalvo ha recollit aquest dilluns a la tarda el XI Premi Carlemany per al Foment de la Lectura per la seva obra ‘La llista de les coses impossibles’. La gala del lliurament del guardó, ha acollit els actors principals de la  jornada: la guanyadora de l’obra i el jurat de joves que l’ha proclamat guanyadora. “Tenim el repte d’aconseguir que els joves trobin interès a llegir i a despertar el seu  esperit crític amb la lectura, que la comparteixin amb els altres entreteniments i no només la substitueixin”, ha ressaltat durant la gala el cap de Govern, Xavier Espot.  

Seguint amb aquest aspecte, Espot ha destacat que gràcies a la celebració del  premi 9 joves dels tres sistemes educatius han compartit les mateixes lectures i han après amb els seus tutors a trobar arguments per valorar-ne el negatiu i el positiu, a ser crítics amb criteri; a conèixer quines condicions literàries ha de tenir una novel·la: l’estructura, l’argument, l’estil, el plantejament de la història, el seguiment de l’acció, els personatges, la veu que narra, etc. i han valorat, a més a més, que tinguin interès i captivin els lectors.  

Així, el jurat juvenil d’enguany ha estat format per estudiants d’entre 14 i 16 anys i han estat: Toni Hernàndez, Júlia Martínez i Joan Bastida, del Col·legi Mare Janer;  Fernando Daniel Da Silva, Alèxia Hernàndez i Saleta Porta, de l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Encamp; Emma Caraguel, Melissa Hamel i Valeria Mary  Stevens, del Liceu Comte de Foix. Per tal que el jove jurat pugui conèixer de primera mà l’autora, Gonzalvo visitarà els centres educatius el dimarts.  

Tots ells han estat assessorats per un consell lector, que en aquesta edició ha estat  format per l’editora Glòria Gasch, per les escriptores Maria Carme Roca i Laia Aguilar, i per les professores Montserrat Fernàndez, Rosalina Areny i Carme Pegalajar.  

Finalment, Espot també ha volgut felicitar l’autora Laura Gonzalvo per l’obra  premiada i ha remarcat que la novel·la “no ha de ser únicament destinada al públic  juvenil, sinó que és també per al públic adult”. La voluntat de tots els qui formem  part de l’organització és que les obres premiades siguin un conjunt escollit d’obres  destacables pels temes i els valors tractats.  

De manera prèvia a l’entrega del premi, Laura Gonzalvo ha participat en la roda de  premsa de presentació del llibre on ha explicat part de la sinopsi de l’obra, enfocada en dos joves que els uneix el fet de ser exparella, i un dels dos veu canviar la seva vida per complert quan pateix un accident de moto i es queda tetraplègic. “La novel·la té un missatge positiu, sense  adoctrinar ni llençar un missatge moralista, amb la voluntat d’explicar una realitat  que moltes vegades és desconeguda”, ha explicat l’autora. Per la seva banda, Glòria Gasch ha destacat que el premi gaudeix d’una bona salut i bona mostra  d’això és que el llibre premiat ja s’ha colat a la llista dels més venuts.  

L’edició del premi d’enguany ha comptat amb la participació de 35 originals. El  guardó està convocat pel Govern d’Andorra i Grup 62 a través de Columna  Edicions i té una dotació econòmica de 8.500 euros, aportats pel Govern d’Andorra  i Grup 62. 

TOTES LES NOTÍCIES