Gili: “Si volem que s’utilitzi el transport públic, l’hem de fer fàcil, accessible i a tot arreu”

La candidatura de Partit Socialdemòcrata i Independents d’Escaldes-Engordany vol fomentar el transport públic i el transport sostenible. Això és important no només per tenir cura del medi ambient, sinó també per a les persones, per facilitar que tothom pugui accedir a tot arreu. Així, “si volem que les persones utilitzin el transport públic, l’hem de fer realment fàcil, accessible i present a tot arreu”, ha manifestat la candidata a cònsol major, Rosa Gili.

D’aquesta manera, es revisarà la xarxa d’autobusos i es posaran “totes les parades necessàries”, ha promès Gili, que ha explicat que també s’arreglaran aquelles que plantegen dificultats a les persones amb diversitat funcional, que tenen canvis de nivell, etcètera. També “volem senyalitzar-ho tot molt millor”, ha explicat la candidata, per “realment fer que aquest transport públic sigui per a tothom, accessible i amb una informació adequada”.

D’altra banda, PS i Independents d’Escaldes-Engordany proposa crear “carrils alternatius per a les bicicletes i els patinets elèctrics, que són una realitat i cada vegada n’hi ha més”, ha exposat la cap de llista socialdemòcrata. En aquest punt, Gili ha lamentat que “mentre al Govern hi havia la voluntat de potenciar aquests vehicles alternatius, com són les bicicletes elèctriques, des del Comú s’anava en sentit contrari, malgrat ser del mateix color”, i ha posat l’exemple que en la reforma de l’avinguda Corpíncep de Gaulle s’han fet unes voreres àmplies “sense preveure carrils bici”. “Això no incita que la gent utilitzi aquest tipus de transport”, ha assegurat la candidata, “perquè no se senten amb seguretat”. En aquest sentit, des de PS i Independents entenen que “és molt important, perquè això tingui èxit i tots tinguem ganes de deixar el cotxe a casa, que puguem fer aquests circuits protegits i habilitats expressament per això”, ha sentenciat la cap de llista.

 

Tudó demana a la ciutadania que “escolti la seva consciència i esculli el que vol per al poble”
La candidata a cònsol major de Movem Ordino, Sandra Tudó, ha fet una crida a la ciutadania perquè “escolti la seva consciència i la gent esculli el que vol per al poble”, en contraposició al candidat a la reelecció, que ha apel·lat “al vot útil i estratègic per la seva cadira”, ha defensat Tudó. Així, la cap de llista ha volgut deixar clar que “jo apel·lo a la llibertat d’expressió i de vot, a que la gent triï allò que creu que és millor per a la parròquia”.

Per altra banda, Movem Ordino ha presentat aquest dimecres la seva proposta per instal·lar un “circuit de salut” al Parc de la Cúltia. Seria un circuit de natura “habilitat amb una sèrie d’elements perquè la gent gran pogués practicar els seus exercicis físics”, ha explicat el candidat número 7, Tomàs Riart. A aquest s’hi afegirien unes altres estructures perquè els joves puguin aprofitar-les per practicar la calistènia: “fer activitats amb el seu propi pes”, una activitat que “ara està molt de moda”, ha explicat el candidat. D’aquesta manera, a l’ajuntar les dues instal·lacions es podrien “crear sinergies” entre els dos col·lectius, ha apuntat Riart.

 

PS i Independents d’Encamp proposa fer una concessió per al telecabina a Engolasters
La candidatura de Partit Socialdemòcrata i Independents d’Encamp proposa, entre d’altres coses, treure a concurs públic la concessió d’un telecabina que vagi fins a Engolasters. És un dels projectes que es presenten el programa amb l’objectiu de “recuperar la vida comercial i turística de la parròquia d’Encamp”, ha explicat el número 4 de llista, Eduardo Ricardo, qui ha assegurat que “des de PS i Independents d’Encamp entenem la situació econòmica i comercial de la parròquia com a molt preocupant”.

A part del projecte de recuperar el telecabina que uneixi el poble d’Encamp amb Engolasters, Ricardo ha anunciat d’altres iniciatives per dinamitzar el comerç i el turisme, com la realització de diversos esdeveniments de caràcter cultural, entre els que destaca un festival internacional de teatre. De la mateixa manera, s’estudiarà la manera d’enllaçar la Prada de Moles amb el Funicamp mitjançant “un transport ecològic”.

Això sí, totes aquestes propostes i iniciatives seran “sempre consensuades amb la població de la parròquia d’Encamp mitjançant consultes populars”, ha deixat clar Ricardo.

 

PS i Independents d’Andorra la Vella elaborarà plans estratègics de comerç per a les diferents zones
La candidatura del Partit Socialdemòcrata i Independents de la capital defensa que “comprar a Andorra la Vella ha de tenir premi”. Així s’ha expressat el candidat a cònsol menor, Sergi Gonzalez, després de lamentar que avui en dia “ens estem tronat que la gent va a comprar fora d’Andorra pel dia a dia” i que “hi ha molts llocs de la parròquia on el comerç ho està passant francament malament”. Per tot plegat, des de PS i Independents d’Andorra la Vella es volen elaborar plans estratègics per a cada una de les zones.

Es tracta d’elaborar aquests plans estratègics parlant amb els comerciants, però també amb els veïns, per “veure com podem, des del Comú, ajudar a potenciar-ho”. Aquestes taules tripartides servirien per “veure els neguits i inquietuds” de veïns i comerciants –“volem un Comú participatiu, volem escotar”, ha recordat Gonzalez- per entre tots “buscar les millors solucions”.

I perquè comprar a Andorra la Vella tingui premi, Gonzalez ha explicat que es proposaran iniciatives que permetin bonificar els clients. Una d’aquestes iniciatives, segons ha exposat el candidat a cònsol menor a la capital, s’integraria amb el projecte de digitalització de la parròquia. A través de l’aplicació mòbil es donarien punts als clients en funció del volum de compra i després es podrien descanviar per bonificacions per a activitats culturals o altres esdeveniments. D’aquesta manera, ha exposat Gonzalez, “estem ajudant en dues fases: una, estem ajudant que la gent compri en el nostre comerç, i per l’altra estem potenciant que els ciutadans d’Andorra la Vella facin activitats i gaudeixin d’activitats culturals, artístiques, esportives dins el que organitzem el Comú d’Andorra la Vella”.

En el cas concret de la zona de Prada Ramon i Riberaygua i Travesseres, Gonzalez ha avançat la voluntat que, aprofitant l’obertura del passatge Biscariet, “fer una remodelació perquè sigui també un pol d’entrada” i així atreure el turisme cap al comerç d’aquesta zona.

 

Units pel Canvi pensa ampliar el passeig del Riu a tot el llarg de la parròquia, des de la frontera fins a Aixovall
La candidatura d’Units pel Canvi proposa ampliar el passeig del Riu, allargar-lo i que travessi tota la parròquia, “fins a la frontera i a Aixovall”, ha explicat la candidata a cònsol menor, Maria Carme Sánchez, qui ha defensat que el projecte és assumible, “es pot fer perfectament”, com a mínim per fases.

La número dos ha assegurat que es tracta d’un passeig “mot agradable i interessant”. A l’hivern s’hi poden veure becades i ànecs, ha explicat Sánchez, i a l’estiu “és fresquet”. Per això el projecte d’Units pel Canvi contempla que es pugui “aprofitar l’altre marge del riu” per fer-hi algun mirador i berenadors, perquè en “puguin gaudir totes les famílies”. Però el primer que es faria és arreglar-lo a nivell de baranes –“que no les considerem adequades”, i algunes estan trencades-, i del terra.

D’altra banda, Sánchez ha recordat que “el Gran Valira no és el Noguera Pallaresa”. D’aquesta manera ha deixat clar que des de la candidatura d’Units pel Canvi es veu inviable ambientalment i econòmica el projecte per practicar ràfting a Sant Julià de Lòria.

TOTES LES NOTÍCIES