Gili pregunta a Govern si hi ha fills de treballadors temporers que no tenen cobertura sanitària

El  Partit Socialdemòcrata (PS) es mostra preocupat per la situació dels fills dels treballadors temporers que, segons algunes informacions recollides per la consellera general Rosa Gili, podrien no tenir garantida la cobertura sanitària. Davant les queixes recopilades les darreres setmanes, la parlamentària ha presentat una sèrie de preguntes escrites perquè Govern aclareixi aquest fet, tot recordant que la legislació estipula que aquests infants han de poder rebre atenció mèdica sense cap problema.

En l’escrit tramitat a sindicatura, la parlamentària socialdemòcrata recorda que la Llei de la seguretat social “contempla la figura de la persona beneficiària” i que “aquestes poden ser les persones assegurades indirectes, com seria el cas dels fills de la persona assegurada directa o del seu cònjuge assegurat indirecte, sempre que siguin menors d’edat (articles 13 i 133)”. També remarca que els temporers “cotitzen a la CASS i tenen dret a rebre prestacions en els termes previstos en la llei”.

Malgrat això, apunta, “de manera sorprenent, i segons el que ens arriba, semblaria que els fills dels temporers no poden beneficiar-se de cobertura sanitària com a persones beneficiàries dels seus pares”. Gili admet que es podria entendre que “en el cas que un sol progenitor vingui a treballar Andorra”, els nens “es quedin a l’altre país d’origen” però adverteix que, en canvi, si els dos pares ja estan al Principat “és inversemblant” que els infants no tinguin aquest dret.

Per això, la consellera general realitza una sèrie de preguntes quees basen “en fets reals que estan succeint i que ens plantegen dubtes”. Així, demanda “quina consideració fa el Servei d’Immigració i la CASS de la situació dels fills de dos treballadors temporers a Andorra” i “quina és la situació legal d’aquests menors mentre els seus pares treballen al país”. També vol saber “quina és la situació quant a cobertura mèdica dels infants” i si hi ha alguna diferència segons la seva edat. Gili també interroga Govern per “la situació dels infants en edat escolar”. És a dir, reclama que s’informi de “si s’escolaritzen i en quines condicions”.

La parlamentària també demana xifres concretes del nombre de nens que es troben en aquesta situació. Així vols saber “quants infants de treballadors temporers estan escolaritzats a Andorra” i “quines conseqüències podria comportar una situació irregular prop d’Immigració.

En una darrera qüestió, Gili reclama a Govern si, “en el cas que aquests infants no estiguin reconeguts legalment” considera que “estem complint la Convenció Internacional dels drets dels infants de les Nacions Unides del 20 de novembre de 1989 i especialment l’article 26 que defensa el dret (…) de beneficiar-se de la seguretat social”.

La parlamentària del PS ha posat en relleu que les preguntes vénen motivades per les informacions a les quals ha tingut accés i que alerten de la situació que viuen alguns d’aquests nens. “Ens arriba que, en alguns casos no tindrien dret a cobertura sanitària, sembla que per problemes amb immigració”, ha apuntat. Per això, “i davant del dubte”, es considera necessari “demanar un aclariment a Govern i que ens expliqui exactament” què està passant. Al mateix temps, recorda que “la llei de la CASS permet que els fills menors dels cotitzantstinguin dret a aquesta cobertura” i que, en cas contrari, “sembla una anomalia”.

(Text: PS)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.