Gili formula preguntes per esclarir la “nebulosa” existent entorn la salut sexual i reproductiva

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili considera important esclarir la “nebulosa” que, al seu entendre, existeix entorn la salut sexual i reproductiva, amb especial incidència en el tema de l’avortament. Per això, ha formulat una llarga llista de preguntes sobre el tema a Govern, que hauran de ser respostes per escrit. Entre els assumptes abordats, a banda de la interrupció de l’embaràs, també es demana per si es fan campanyes a les escoles, els protocols d’atenció i seguiment, especialment en els casos de menors, els procediments d’atenció a les víctimes de violacions o si hi ha serveis específics per donar informació sobre aquesta qüestió.

En l’escrit tramitat aquest dimecres a Sindicatura, Gili recorda que “el tema de la regulació de l’avortament ha sigut notícia aquests dies (…) a causa del referèndum irlandès”, votació que, remarca, “ha conclòs amb el suport del dret de lliure disposició del seu cos de les dones”. Això fa, continua explicant, que “Andorra es queda cada cop més sola en la trista llista de països que prohibeixen aquest dret, fins i tot en els tres supòsits bàsics”.

La consellera general posa en relleu que “cada dia més veus en manifesten per a regular el que, a parer nostre, és una greu anomalia democràtica al segle XXI” i lamenta que, davant d’això, “les respostes dels membres de Govern, dels parlamentaris i altres membres de (…) Demòcrates solen ser que a Andorra no hi ha problemes (…) degut a la proximitat de centres sanitaris de Barcelona i Tolosa”.

Gili vol tenir “més aclariments en relació a aquesta situació” i per això formula una llarga llista de preguntes. En primer lloc, demana saber “quants embarassos de menors d’edat hi ha hagut els darrers anys” i demana també “les dades dels països veïns”. També vol saber “la taxa de mortalitat materna lligada a la situació d’embaràs o de part” i tenir accés a informació similar dels països de l’entorn.

La parlamentària demana també per si “hi ha serveis específicament habilitats per donar informació sobre salut sexual i reproductiva” i “quins protocols o procediments d’informació, assessorament i acompanyament segueixen (…) enfront de menors que sol·liciten contracepció o bé que estiguin embarassades”. La consellera general també pregunta pels protocols de policia i serveis socials i sanitaris en casos de violació.

La consellera general s’interessa, a més, per les dades d’avortaments de dones andorranes que cada any publica l’Institut Català de la Salut. Així, pregunta “d’on provenen” i si “tenen alguna relació amb algun conveni entre Catalunya i Andorra”, a banda de qüestionar a Govern si té constància que es faci pública informació similar a França.

Una altra de les qüestions que formula té la seva motivació en la preocupació del col·lectiu mèdic i sanitari. Per això, demana si “incorre en algun risc penal un professional que assessori, orienti o acompanyi una dona que vulgui interrompre el seu embaràs sense que aquesta persona l’hagi executat directament” i, en cas afirmatiu, vol saber “a què s’exposa”.

Una altra de les preguntes fa referència a si la CASS reemborsa avortaments practicats fora d’Andorra. En cas afirmatiu, Gili demana les xifres dels darrers cinc anys. També interroga Govern per les campanyes d’informació de salut sexual i reproductiva dels darrers temps i si s’impulsen programes en aquest àmbit “conjuntament amb els tres sistemes educatius”. Per últim, també demana si el Govern considera “adequada” la legislació actual en relació als drets bàsics de les dones i si compleix “els compromisos internacionals contrets per Andorra”.

Gili ha explicat que, al seu entendre, “hi ha un neguit de la societat enfront aquests problemes” i posa en relleu que es tracta de temes “al voltant dels quals hi ha una nebulosa perquè o no se’n parla o hi ha polítiques que poden ser contradictòries” i que també “és preocupant i important per les conseqüències socials que pot tenir, amb famílies o menors que es poden veure sotmeses a situacions difícils”. Per això, considera important “tenir informació objectiva i clara per poder-la analitzar”.

Text PS

TOTES LES NOTÍCIES