Gili demana els informes realitzats durant els Governs de DA pel Consell Assessor del Patrimoni

La  consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha tramitat una demanda d’informació i un seguit de preguntes escrites amb les quals vol saber si s’ha complert els darrers anys els punts de la Llei del Patrimoni Cultural que fan referència al Consell Assessor i als informes que ha d’elaborar tant anualment com sobre els entorns de protecció. Amb les peticions, la parlamentària també reclama informació sobre l’estat d’elaboració de les normatives que han de garantir la conservació de diferents monuments claus d’Andorra.

En el primer escrit, la consellera general socialdemòcrata, via demanda d’informació, sol·licita a Govern que li faciliti “els informes d’avaluació anyals del Consell Assessor del Patrimoni Cultural d’aplicació de la Llei de Patrimoni Cultural d’Andorra i l’estat general del patrimoni”. També reclama “els informes sobre els projectes de disposicions generals en matèria de patrimoni cultural que hagi elaborat des de l’any 2011 aquest mateix Consell”.

En el segon escrit, en aquest cas una sèrie de preguntes que l’executiu ha de respondre per escrit, la parlamentària recorda que la legislació vigent encomana al Consell Assessor del Patrimoni la tasca “d’avaluar un cop l’any l’aplicació de la llei i l’estat general del patrimoni i fer públics els resultats”. Tot i així, indica, “el darrer informe es va elaborar el 2011 i posteriorment el Govern de DA no en va acordar la seva publicació o comunicació”.

També correspon a aquest òrgan, remarca l’escrit, “emetre informe sobre els projectes de disposicions generals en matèria de patrimoni cultural”. Per tant, “entenem que ho ha pogut fer sobre els molts entorns [de protecció] adjudicats”. Justament, apunta, molts dels adjudicats “de manera externa” durant els anys 2012 i 2013 “encara no han estat publicats”.

Per això, es demana a Govern si des de l’arribada de Demòcrates per Andorra al poder s’han fet les avaluacions que pertoquen al Consell Assessor i, en cas afirmatiu, quantes se n’han fet. També si s’han fet els informes relatius als entorns adjudicats a partir del 2011 i quins en serien. També es vol saber “en quin estat es troben els (…) que van ser externalitzats”. Aquests són els de Santa María i Sant Marc d’Encamp, Sant Serni de Nagol, Sant Romà de les Bons i la Torre dels Moros, Sant Serni de Llorts, Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana, Casa Rossell, Casa d’Areny Plandolit i Sant Corneli d’Ordino. En les preguntes, Gili també demana quan preveu el Govern aprovar aquests entorns.

A continuació, la parlamentària reclama “quins han estat els criteris que han portat a aprovar l’entorn de protecció del Santuari nou i santuari vell de Meritxell” i per quina raó “no ha estat tancat” el de Sant Martí i Mola i serradora de la Cortinada.

Text i foto: PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.