El controvertit projecte per construir l’heliport nacional a la zona de Tresoles, a Escaldes-Engordany, serà un dels principals temes que s’abordaran en la sessió de control a Govern prevista al Consell General pel pròxim 3 de maig. La parlamentària del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha tramitat dues preguntes sobre la qüestió, una vinculada als estudis i informes encarregats per l’executiu i una altra sobre la necessitat i la viabilitat real per al país de tenir aquesta instal·lació, que tanta oposició ciutadana ha aixecat.

El passat dimarts, l’heliport a Tresoles ja va ser un dels temes que més interès va despertar durant la reunió política que el PS va celebrar a Escaldes-Engordany. Davant dels assistents, Gili va avançar ja la voluntat de qüestionar el Govern sobre aquest projecte i, ara, ha tramitat dues preguntes que seran respostes de forma oral davant el ple.

En el primer dels escrits tramitats aquesta setmana Sindicatura, la consellera general socialdemòcrata recorda que “segons els informes dels tècnics francesos que han analitzat el terreny de Tresoles com a possible ubicació per al futur heliport nacional és fàcil preveure que, si bé la parcel·la podria albergar la instal·lació, el cost de construcció seria molt elevat per les condicions de la zona escollida”. A la vegada, apunta que el projecte “ha aixecat una important oposició per part dels veïns” que “amb lògica preocupació i no sense raó” consideren que “patiran importants inconvenients per la contaminació acústica i altres que generin els aparells, així com els riscos derivats d’un possible accident”.

També remarca “el malestar de molts ciutadans”, tant d’Escaldes-Engorday com d’altres parròquies, i “els importants dubtes que sorgeixen en relació a la ubicació, a la viabilitat econòmica i a les repercussions negatives d’aquesta infraestructura a les Tresoles”. Per últim, recorda que “aquesta ubicació és la tercera proposta plantejada pel Govern”, després dels intents fallits al Patapou i a la Comella. Per tot això, pregunta a l’executiu si “pot explicar (…) l’interès de tenir un heliport nacional a les Tresoles” i “per què ha triat aquesta ubicació i no una altra”.

En el segon escrit, Gili apunta que “malgrat les promeses fetes tant als consellers del comú (…) com als veïns de la plataforma contrària a la construcció d’un heliport a Tresoles, Govern no ha fet arribar encara els estudis i informes tècnics encarregats per determinar la viabilitat d’ubicar la instal·lació aeronàutica a aquesta parcel·la” i que “el ministre d’Ordenament del Territori ha assegurat que aquesta entrega no s’ha fet perquè encara s’està pendent de l’avaluació dels mateixos que han de realitzar tècnics de l’aviació civil francesa”. També es lamenta que “tampoc hi ha prevista, encara, la promesa reunió amb els consellers comunals per compartir les conclusions d’aquest estudi”.

A més, es remarca que “hi ha seriosos dubtes sobre la idoneïtat de la zona de Tresoles com a ubicació de l’heliport, tant per les molèsties que pot generar als veïns com pel risc que suposa per al medi ambient i per a la central hidràulica de FEDA”. Per això, es demana a Govern “quins estudis, auditories o informes està esperant (…) i quan es preveu disposar d’aquests”, així com “quines accions s’han dut a terme per a la realització d’aquesta instal·lació a Tresoles i quin calendari es preveu en relació al nou heliport”.

En relació a la primera de les preguntes, la consellera general del PS apunta que “volem que el ministre expliqui el perquè de la necessitat d’un heliport”. En aquest sentit, comenta Gili, “és una qüestió que molts ciutadans es fan a peu de carrer”. Així, indica que “es pregunten quina necessitat en tenim i per què és interessant les Tresoles”. Sobre la segona de les peticions, la parlamentària posa en relleu que vol saber quina és la “calendarització de la infraestructura”.

Text PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada