Gili afirma que el Govern “ha fet el ridícul” amb la gestió de la intoxicació d’Aigües d’Arinsal

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili s’ha mostrat molt crítica amb la gestió feta des del Govern de la intoxicació causada per la contaminació amb un norovirus a la font d’Aigües d’Arinsal. “Hem fet el ridícul”, ha afirmat de forma contundent la parlamentària tot lamentant que, com ha reconegut el mateix executiu, les explicacions donades inicialment pel portaveu, Jordi Cinca, estiguessin basades únicament en hipòtesis i recordant la mala imatge que s’ha generat del país.

La situació a la planta d’Arinsal, que finalment ha estat tancada pel ministeri de Salut després de confirmar que hi havia contaminació per norovirus no només a les garrafes distribuïdes a Catalunya sinó també a ampolles d’altres línies de producció i a la font, ha estat el tema d’obertura de la sessió de control celebrada aquest dijous al Consell General. Gili, que en l’inici de la seva intervenció ha volgut donar suport “als 8 treballadors” de l’empresa, ha posat en relleu la manca de comunicació des del Govern al llarg dels darrers dies quan “parlem d’un problema de salut pública que ha afectat 4.000 persones”. Per tant, al seu entendre “l’obligació en un cas així era sortir a donar explicacions i actuar”, fet que contrasta amb un “ministeri desaparegut”.

A més, ha remarcat, quan s’ha dit alguna cosa de la situació, s’ha fet de forma poc encertada, com evidencia el comunicat de dimarts, qualificat per la consellera com “esperpèntic” i que va ser desmentit hores després quan “el ministre va sortir per fi de la cova”. Gili ha lamentat que “hem fet l’estruç i les explicacions que s’han donat tenien poc fonament científic”. Per tot això, la parlamentària del PS no s’ha estat de definir de “ridícul” el que ha fet aquests dies el Govern i ha afirmat “tenir vergonya aliena”.

A preguntes de la consellera, l’executiu ha hagut de reconèixer que les primeres explicacions, donades per Cinca el dimecres 20 d’abril, estaven basades únicament en la hipòtesi que l’única línia afectada era la de nova creació, oberta per subministrar aigua a les garrafes que es distribuïen a Catalunya. ““Em preocupen que aquestes declaracions només es fonamentessin en suposicions”, ha apuntat.

Cinca i els papers de Panamà

La vinculació, justament, del ministre de Finances amb els papers de Panamà ha estat un altre tema abordat durant la sessió. El conseller general del PS Pere López ha advertit que aquesta relació, juntament amb altres notícies aparegudes sobre Cinca en mitjans internacionals com la que feia referència a trasllats de lingots d’or des de Barcelona a Andorra, “malmet la imatge del país”. A banda, ha avisat, també pot crear dificultats en les relacions amb organismes internacionals i països veïns. En aquest sentit ha recordat que “el senyor Moscovici [comissari europeu de fiscalitat] ha afirmat que perseguirà tothom que surti a la llista” i que “el senyor Montoro [ministre d’Hisenda espanyol] ha dit que no és compatible tenir una societat offshore i estar a un govern”.

López ha lamentat que, una vegada més, des de DA s’hagi volgut respondre amb desqualificacions cap a la tasca de l’oposició per haver fet la pregunta al Consell General i haver demanat la dimissió del ministre. “Estem cansats de l’exercici que volen fer de dir-nos quan es pot criticar i quan es pot opinar”, ha manifestat el parlamentari socialdemòcrata, tot lamentant que “se’ns vol situar en un procés de retrocés democràtic”. I és que, ha criticat, “per DA el responsable no és qui comet un fet sinó qui el denuncia”, argument que “no accepto” com tampoc ha volgut acceptar que “ens acusi de crear alarmisme quan no tenim cap responsabilitat en la seva aparició als papers”.

El conseller general del PS ha deixat clar que en cap cas qüestionen la legalitat de ser apoderat d’una societat al Panamà sinó “la seva moralitat” perquè l’objectiu era “una manca de transparència” que no és acceptable “i encara menys quan s’està a un càrrec públic”. Per tot això, López ha apel·lat “la visió d’Estat i el patriotisme” de Cinca per demanar-li “que faci el millor pel país” en una clara referència a què accepti la petició de dimissió formulada des de la formació.

Un altre assumpte tractat al ple, a instància d’una pregunta formulada per Rosa Gili, ha estat el gran nombre d’irregularitats denunciades pel Tribunal de Comptes a la liquidació pressupostària del SAAS de l’exercici 2014. El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany i el cap de Govern han reconegut que “les coses no s’han fet bé” i han anunciat l’obertura d’un expedient informatiu, que podria derivar en sancions, per analitzar la situació. Sota aquesta investigació s’ha amagat l’executiu, però, per evitar respondre les qüestions formulades per la consellera general del PS sobre alguns dels incompliments legals apuntats per l’organisme fiscalitzador.

Gili ha estat molt crítica tant amb el mateix SAAS com amb l’actitud de Govern. “Parlem d’una entitat pública que acumula any rere any incompliments”, ha recordat. “Tants”, ha indicat, “que no tinc prou temps per enumerar-los tots”. La parlamentària ha reclamat “rigor i serietat” tant a la parapública com a l’executiu, al que ha remarcat que “l’obligació que té és redreçar la situació”.

La CASS

La situació a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha estat l’objecte de les altres dues preguntes formulades pel PS a la sessió. Gili ha criticat que els membres designats pel Govern al consell d’administració de la companyia siguin “tres economistes i un advocat” tot recordant que la llei estipula la necessitat que hi hagi gent d’altres àmbits. “Sóc incapaç de veure qui determina la política sanitària, la laboral i la social”, ha manifestat, per lamentar posteriorment que “sembli que es vulgui que funcioni cada cop més com a una empresa privada que busca el lucre econòmic i no com una institució amb vocació pública i al servei de ciutadans”.

Al seu entendre, la composició actual de l’òrgan evidencia que “DA posa com a prioritat els números per sobre les persones”, una forma de fer que té uns “efectes perversos” que “ja fa dies que veiem”. Davant la manca de resposta del ministre a diverses de les preguntes, Gili ha apuntat la “preocupació quan el ministre diu que desconeix com funciona el consell d’administració”.

Per la seva banda, Gerard Alís s’ha mostrat molt crític amb les dificultats que la CASS està posant per cobrar prestacions a les persones que tenen un passaport provisional i a les que tenen el permís de residència caducat. “S’està fent una interpretació rocambolesca de la llei que només persegueix no pagar o retardar els abonaments”, ha denunciat el conseller general del PS, que s’ha preguntat si “estem tornant a allò dels andorrans de primera”.

Text: PS, Foto: Arxiu

TOTES LES NOTÍCIES