Gijón

Toponímia: Xixón, en asturià. Sembla que l’origen del nom tindria relació amb les característiques geogràfiques de la població.Algunes de les teories apunten que Xixón seria el resultat de la suma dels vocables celtes gy (aigua) + om (envoltada).

Superfície:181,6 km2

Població:Uns 280.000 habitants.

Com arribar-hi: A banda de per carretera i per tren, a Gijón es pot arribar per aire. L’aeroport d’Astúries està situat a uns quaranta quilòmetres de Gijón, en el terme municipal de Castrillón.Des del port, hi ha línia regular de transport marítim a Nantes (França).

Clima:El clima de Gijón és oceànic. Abunden les precipitacions a la tardor. Els hiverns són freds i els estius, suaus. La temperatura mitjana anual és de 15 graus.

Gastronomia:Peixos, mariscs i carns de primera qualitat propicien que la gastronomia de Gijón sigui d’una categoria excel·lent. La fabada i la sidra, són dos dels productes típics de la zona.

 

Gijón es va crear a partir del barri de Cimavilla. El casc antic concentra un bon nombre de monuments i punts d’interès. Aquest és el cas del palau de Revillagigedo, la Col·legiata de Sant Joan Baptista, les capelles de La Soledad i Los Remedios….

També es troba a Cimavilla, la casa natal de Jovellanos que és, en realitat, un típic palau asturà del segle XV. Actualment, acull el museu de Gijó.

A la zona de l’eixample, però, també trobem edificis notables, com l’Institut Jovellanos. Aquí és on podem contemplar nombrosos exemples de l’arquitectura modernista.

Gijón és una ciutat que mira al Cantàbric. Un dels llocs més acollidors és el port esportiu, un indret per passejar i per estar-s’hi contemplant el mar. Des de l’església de San Pedro podrem contemplar com puja i baixa la marea.

I de platges, n’hi ha cinc, la més coneguda és la de San Lorenzo, però també hi ha la d’Arbeyal, Poniente, Mayanes i Cervigón.

El centre neuràlgic de la cultura avantguardista el trobem a l’antiga Universitat, un espai que acull el Centre d’Art, la Ciutat de la Cultura i el Teatre.

De parcs, podem esmentar el d’Isabel la Católica, on es troba el Parador, o el del Molinón, a prop de l’estadi de futbol del mateix nom.

I unes vistes fantàstiques són les que s’obtenen des de la zona de Santa Catalina fins al monument Elogio del horizonte, obra de l’escultor Eduardo Chillida.

També són recomanables les vistes que hi ha des de la Torre Laboral, un mirador situat als afores de la ciutat.

En definitiva, Gijón és una ciutat per fruir dels seus carrers, dels seus paisatges, de la gastronomia i de la seva gent.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció