La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha entregat aquest matí una placa de reconeixement en homenatge a Bonaventura Riberaygua Esteve (25 de juliol del 1929), col·leccionista de vehicles antics que amb la cessió de part del seu fons va permetre inaugurar el Museu Nacional de l’Automòbil, a Encamp, fa tres dècades (novembre del 1998).

El seu fill Bonaventura Riberaygua Sasplugas ha recollit la placa en nom seu. La peça és de ceràmica, està dissenyada i creada per Mercè Ciaurriz i conté el missatge següent: “En homenatge a tota una vida dedicada a l’aventura del col·leccionisme, a la seva devoció i afecte al motor i a una passió que ha permès descriure i difondre la història del motor a Andorra i al món, que permetrà seguir-la explicant a les futures generacions”.

La placa reprodueix un Ford A Tudor de 1930, un model del qual es van construir 4,5 milions d’unitats entre el 1927 i la Segona Guerra Mundial, i successor del Ford T, el primer automòbil construït en cadena. La peça dedicada a Riberaygua Esteve es penjarà en un lloc rellevant del futur Museu Nacional de l’Automòbil, que es construirà també a la parròquia d’Encamp.

La col·lecció dels Riberaygua està formada per més de 200 vehicles de motor (automòbils i motocicletes) i és una de les més importants d’Europa. El Museu Nacional de l’Automòbil mostra la transformació dels vehicles al llarg de la seva existència, des de la màquina de vapor Pinette (1885), la peça més antiga del Museu, fins a la dècada dels anys 70. Una vuitantena de vehicles permeten constatar l’evolució de l’estètica per adequar-se a les necessitats de cada època i la superació de les velocitats i les potències aconseguides per cada model.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada