Gelabert inaugura l’exposició “La casa Rossell: una mirada interior”

Aquest vespre s’ha inaugurat a la planta baixa de l’era del Raser d’Ordino (Museu Postal) l’exposició “La casa Rossell: una mirada interior”; una mostra que s’inscriu en les Jornades europees de patrimoni que aquest cap de setmana se celebren arreu del continent i que a Andorra arriben a la 23a edició.

L’exposició ha estat inaugurada per la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert amb la presència d’altres autoritats d’àmbit nacional i parroquial, entre elles, el ministre de Salut, Carles Alvarez, i la cònsol menor d’Ordino, Gemma Riba.

Aquesta exposició és una de les primeres iniciatives del Pla de Museus que el Govern porta a terme a la planta baixa de l’era del Raser d’Ordino, un espai que es preveu destinar-lo a exposicions de caire patrimonials de llarga durada. La mostra “La casa Rossell: una mirada interior” presenta un centenar d’objectes i de mobiliari de la família Rossell d’Ordino de diferents característiques (mobiliari, joies, objectes quotidians, vestits, amulets, etc.), datats del segle XVII fins al segle XX i que parlen de la vida i de la història d’una de les famílies més importants del Principat, ja sigui des del punt de vista econòmic com des del polític. Al marge de ser un dels grans propietaris del país, la família Rossell compta amb personatges públics importants, entre els quals destaca Antoni Fiter i Rossell (1706-1748), redactor del Manual Digest.

L’exposició s’organitza en 7 escenografies. Les 5 primeres es presenten en aquesta sala i les altres dues, a l’edifici Administratiu del Govern (interior i exterior), el qual pel seu caràcter institucional, permet esmentar, millor que cap altre, un dels personatges il·lustres d’aquesta casa: l’Antoni Fiter i Rossell, redactor del Manual Digest. La primera escenografia dóna la benvinguda al visitant a través d’una fotografia de gran format de la darrera descendent de la família, Maria Lluïsa Riba Cassany, qui obre les portes de la seva casa i permet efectuar la “mirada interior” de la seva família. La segona escenografia té la voluntat de simbolitzar el poder econòmic, polític i social de la família Rossell, a través de l’exposició de 42 llibres que formen part de l’important patrimoni bibliogràfic constituït per més de 2.200 llibres i de 53.000 documents (161 són pergamins), un fons que va ser declarar el 2011 Bé d’Interès Cultural. La tercera escenografia presenta la vida quotidiana i la importància de les activitats de costura i sobretot de la gran religiositat de la família. Les escenografies 4 i 5 mostren la capacitat de la família Rossell de cultivar l’art de l’esbarjo i la distracció. Els objectes exposats suggereixen al visitant que la família participava a les festes locals però que també gaudia de l’oci a casa, cosa que testimonia, una vegada més, el seu estatus social. Destaquen els objectes destinats a engalanar-se com ara els vestits, les joies i els ventalls. Aquí s’exposa un patrimoni singular en el context andorrà ja són pocs els objectes d’aquestes característiques que han perviscut als nostres dies. Les escenografies 6 i 7 que es troben a l’edifici Administratiu del Govern, posen en rellevància un dels personatges il·lustres de la casa com és l’Antoni Fiter i Rossell, autor del Manual Digest, volum exposat al vestíbul de l’edifici mentre que a l’exterior s’exposen en uns plafons expositius dues màximes del Manual Digest.

Al llarg del dia d’avui, s’ha celebrat una jornada de portes obertes d’aquesta exposició. Demà la mostra es podrà visitar de les 10 h a 14 h i de 15 a 18 h amb visites guiades i diumenge de les 10 h a les 14 h. Les places són limitades i cal fer reserva al telèfon 839 760. Així mateix, tant demà com diumenge es podrà visitar lliurement la capella de la Casa Rossell (Gravada del Rossell s/n- Ordino). Dissabte, de les 10 h a les 14 h i de les 15 h a 18 h; i diumenge de les 10 h a 14 h.

En el marc de les Jornades europees del patrimoni 2017 a Andorra, demà a les 19 h, també es podrà gaudir d’un concert de l’Onca Bàsic (Quartet per l’Art) a l’era gran de la Casa Rossell

(Foto: SFGA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *