Gastronomia: El carbassó, una hortalissa baixa en calories i diürètica

Probablement originària del centre i del sud d’Amèrica, el carbassó és una hortalissa família de la carbassa que es pot trobar durant tot l’any, tot i que naturalment es recullen entre els mesos de juliol i de setembre.

El principal component del carbassó és l’aigua, d’aquí que sigui un aliment amb baixa aportació calòrica (29 calories als 100 grams), a la vegada que diürètica, fet que contribueix a eliminar les toxines i l’excés de líquid en l’organisme.

Aquest efecte diürètic resulta beneficiós en casos d’alta tensió i gota. En relació amb l’aportació calòrica, tot i que les calories són mínimes, cal tenir en compte com cuinem aquesta hortalissa si no volem que es disparin. Si es fan fregides, cal dir que el carbassó té la peculiaritat que xucla força l’oli i per tant el valor calòric augmenta. Una bona manera de preparar el carbassó és en forma de crema.

Els hidrats de carboni i la fibra són altres dels components importants del carbassó. Pel contingut en fibra, es tracta d’un aliment que exerceix un efecte de sacietat i regula la funció intestinal. Pel que fa al contingut vitamínic, cal esmentar la presència de folats, vitamina C i, en menys mesura, vitamines del grup B.

Els folats intervenen en la formació dels glòbuls vermells i blancs i en la formació d’anticossos del sistema immunològic. Pel que fa a la vitamina C, aquesta té una clara acció antioxidant, augmenta la resistència davant les infeccions i afavoreix l’absorció del ferro dels aliments.

En relació amb els minerals, cal parlar del potassi, necessari per al fon funcionament dels músculs i per a la transmissió i generació dels impulsos nerviosos. Pels seus components, el carbassó és un vegetal de fàcil digestió, per la qual cosa els experts en nutrició recomanen aquest aliment a les persones que tenen l’estómac delicat o amb problemes digestius.

Per Redacció Tot Granollers / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.