Gairebé la meitat de la gent gran que viu en residències té demència

El 44,9% dels pacients institucionalitzats pateixen demència, un percentatge deu vegades superior als malalts que no estan en una residència assistida. L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) demanen “establir uns indicadors de qualitat més realistes per al Model d´Atenció Sanitària Integral de la gent gran”.

El progressiu envelliment farà que l’any 2050, el 35% de la població sigui major de 65 anys, i això implicarà també un augment de la cronicitat i un major nombre de pacients amb diverses patologies. De fet, s’estima que a Espanya un 22% de la població pateix dos o més malalties alhora.

Aquest envelliment d’una població amb comorbiditats suposa un increment del cost sanitari i assistencial molt important. Una evidència n’és el fet que entre el 70 i 80% del pressupost anual sanitari es destina a l’atenció als majors de 65 anys.

Així, una jornada conjunta de l’AIFiCC i de la CAMFiC analitza la situació dels pacients ingressats en residencies assistides. La jornada ha constatat que els pacients que viuen ingressats en residències assistides tenen rendes per càpita baixes, i un grau de complexitat i de dependència elevat, més del 90% presenta un grau II, és a dir, dependència severa o grau 3, gran dependència.

En general, tenen més malalties, tant orgàniques (diabetis, insuficiència renal crònica, insuficiència cardíaca) com mentals (depressió, psicosis atípiques). Concretament, presenten depressió un 37,9%, i són pacients crònics complexos un 32,4%.

Unificar els models d’atenció a la gent gran

L’atenció primària és la responsable de l’atenció a la gent gran, tant a la consulta, com al domicili o a la residència, i juga un paper clau en la identificació i prevenció de situacions de risc, en la derivació a serveis socials, i en l’acompanyament a les persones i a les famílies en el procés d’institucionalització.

Però, donar resposta a les necessitats i les demandes sanitàries i socials de les persones grans que viuen en residències és un repte sociosanitari que cal abordar de manera coordinada per poder oferir una atenció integral i de qualitat.

En aquest context, la CAMFiC i lAIFiCC demanen “unificar els models d’atenció a aquests pacients, (actualment hi ha diferents proveïdors d’atenció a les residències), també incrementar el pressupost destinat a l’atenció a la gent gran i establir uns indicadors de qualitat més realistes per al Model d’Atenció Sanitària Integral a les Residències que el Departament de Salut està desenvolupant dins del Programa de Prevenció i Atenció a la cronicitat”.

TOTES LES NOTÍCIES