SFG

El cap de Govern, Antoni Martí, el ministre d’Estat de Mònaco, Serge Telle i el secretari d’Estat d’Afers Exteriors, Afers Polítics i de la Justícia de San Marino, Nicola Renzi han acordat unir esforços perquè la Unió Europea reconegui les respectives especificitats pel que fa a la lliure circulació de persones.

Els tres mandataris, reunits a Mònaco aquest divendres, han constatat que -més enllà de les diferències entre els tres petits Estats- hi ha reptes comuns en la negociació per a l’acord d’associació amb la UE. Un d’aquests reptes comuns és aconseguir un règim per a la lliure circulació de persones que respecti les especificitats dels tres països.

Martí ha compartit amb Telle i Renzi l’acord que Andorra ha tancat amb la Unió Europea referent a la lliure circulació de mercaderies, que preveu estendre la unió duanera a tots els productes agrícoles amb l’excepció del tabac, per al qual s’estableix un període transitori de 30 anys, essent aquest el període transitori més llarg previst en qualsevol tractat bilateral dels signats amb la Unió Europea fins a l’actualitat. El cap de Govern ha explicat que aquesta part del futur acord d’associació modernitza l’acord duaner de 1990, que ha estat molt positiu per a l’evolució de l’economia andorrana.

Segons Martí, l’acord assolit al tomb de lliure circulació de mercaderies demostra que la Unió Europea “és sensible a les propostes d’Andorra, sempre que siguin raonables i raonades”. En aquest sentit, el cap de Govern s’ha mostrat convençut de la necessitat de continuar negociant la resta de capítols de l’acord d’associació “amb el mateix esperit”.

Els tres mandataris s’han emplaçat a continuar mantenint trobades, tant a nivell polític com tècnic, als respectius països i també a Brussel·les, per posar en comú punts de vista i estratègies de negociació pel que fa a les converses relatives a altres capítols, especialment pel que fa a la lliure circulació de persones -qüestió sensible per a tots tres Estats-, però també en els capítols de lliure circulació de serveis i lliure circulació de capitals.

Martí, Telle i Renzi han manifestat la intenció de traslladar a la Comissió Europea la voluntat d’accelerar les converses i d’arribar a un acord global de principis generals durant l’actual mandat de la Comissió, presidida per Jean-Claude Juncker. En aquest sentit, Antoni Martí ha matisat que “per a Andorra la negociació de l’acord d’associació és més important que no pas urgent i per tant volem seguir negociant sense pausa però també sense precipitació”.

El cap de Govern ha estat acompanyat per l’ambaixador d’Andorra a San Marino i a Mònaco, Enric Tarrado. També han estat presents el ministre d’Afers Exteriors i de la Cooperació de Mònaco, Gilles Tonelli, així com el director d’Afers Europeus de San Marino, Luca Brandi. A continuació, les tres delegacions han participat de la recepció amb motiu de la celebració de la festa Nacional de França oferta per l’ambaixadora de França a Mònaco, Marine de Carné-Trécesson.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada