L’expresident del Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Francesc Gran, creu que cal abordar una reforma ‘valenta’ de la Llei de la CASS, més enllà de modificacions com la dels autònoms, aprovada aquest dimecres pel Consell de Ministres per la qual els treballadors per compte propi passaran a cotitzar en funció dels ingressos. Gran ha fet aquestes declaracions al programa Ara i Aquí de RNA, on ha recordat que la problemàtica dels autònoms ja va sorgir des del mateix moment d’aprovació de la Llei.

Francesc Gran ha manifestat que potser aquesta modificació que afecta els autònoms donarà resposta a fets puntuals però ha indicat que ‘el nucli del tema continua fora de lloc’ perquè la qüestió ja estava ‘mal plantejada’ des del principi.

En la mateixa línia s’ha expressat un altre expresident del Consell d’Administració de la CASS, Josep Maria Beal, que en el mateix programa de ràdio, ha manifestat que ‘ja era hora que es fes’ aquesta modificació i ha afegit que el plantejament de la llei en aquest punt es va fer ‘sense reflexió’ creant problemes a molta gent que no podia pagar els 400 euros. En aquest sentit, ha alertat que s’haurien de canviar els paràmetres per calcular el salari mitjà que s’utilitza per establir les cotitzacions.

Gran creu que el procés a nivell de país obliga a fer uns replantejaments ‘més valents’ i que s’hauria de refer la llei i no anar-hi posant pedaços perquè considera que no és la solució, ni des del punt de vista de la branca de salut, ni encara menys de la de jubilació.

El nou text hauria d’estar, segons Gran, més adaptat a la realitat socioeconòmica del país. En aquest sentit, ha apuntat que en la branca de salut, segons quines prestacions, haurien d’anar lligades a l’IRPF i no a les cotitzacions, una fórmula que potser també s’ahuria d’aplicar a la branca de jubilació.

Altres modificacions que caldria aplicar, segons Gran, serien revisar el sentit de les pensions de viduïtat en la societat actual o les prestacions que s’ofereixen al col·lectiu de la gent gran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada