França reobrirà escoles el dilluns i Espanya permetrà a l’Alt Pirineu obrir bars i restaurants

La Seu d'Urgell
La Seu d’Urgell. Foto: ARXIU

França aixeca el confinament obligatori a la població a partir de dilluns i enceta una desescalada segons el moviment del virus per territoris que es consideraran verds o vermells segons les dades epidemiològiques. Espanya s’avança amb l’obertura de, per exemple, bars i restaurants en aquelles regions sanitàries amb millors valors tot i que n’hi ha que no veuen clar que els surti a compte.

L’Alt Pirineu-Aran amb les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona són les zones que a partir de dilluns poden entrar a la fase 1 de desconfinament a Catalunya.

Per exemple, es podran reunir grups de 10 persones, celebrar cerimònies de culte amb un 30% de l’aforament i un dels punts més discutits, l’obertura de bars i restaurants al 50% de la capacitat. Molts ja avancen que no surt a compte.

A França, a partir del dia 11 tornen a les aules els alumnes de primària i guarderies, un milió d’alumnes, i es donarà prioritat als més necessitats, ha dit el primer ministre Édouard Philippe.

El mateix dia també obriran els comerços que activarà 875.000 treballadors. La desescalada es farà segons dades epidemiològiques.

Aquelles regions que es mantinguin en verd al cap de tres setmanes, podran obrir cafeteries, restaurants i espais culturals. No serà el cas de les que es mantinguin en vermell com passa ara mateix en el quadrant nord-est del país.