França condecora Rosa Ferrer per la seva militància feminista i la seva trajectòria política

L’ambaixador de França a Andorra, Zaïr Kedadouche, ha condecorat Rosa Ferrer amb les insígnies de cavaller de l’Ordre de la legió d’honor, per la seva militància a favor del feminisme i la justícia social, i la seva trajectòria política. Kedadouche, durant l’acte que ha tingut lloc aquest dijous a l’Ambaixada, ha destacat el compromís de Ferrer amb Andorra i amb les seves institucions, la seva proximitat envers la gent i amb França, així com el fet que iniciés ‘la lluita de les dones a Andorra’. Rosa Ferrer, visiblement emocionada, ha expressat el seu profund agraïment per l’atorgament de la condecoració, i ha destacat que en 20 anys, s’ha avançat molt en el paper de les dones a les institucions i a la política, celebrant que actualment hi hagi paritat al Consell General. Malgrat tot, considera que encara hi ha molta feina a fer, sobretot en matèria d’igualtat.

L’ambaixador de França a Andorra ha ofert aquest dijous una recepció per donar la benvinguda a l’any i per condecorar Rosa Ferrer com a cavaller de l’Ordre de la legió d’honor. Kedadouche ha fet un repàs als temes d’actualitat i a les qüestions rellevants del 2012, com són els dos acords signats entre França i Andorra sobre els límits territorials i la gestió de l’aigua, i ha anunciat que s’està treballant per signar-ne d’altres en matèria de seguretat.

Kedadouche ha fet un repàs a la trajectòria política de Rosa Ferrer, comparant-la fins i tot amb la Pasionaria, per la manera de defensar les seves idees i pel fet d’haver iniciat l’acció pels drets de la dona a Andorra. També ha destacat que juntament amb d’altres companys, Ferrer va crear el Partit Socialdemòcrata, i l’ha qualificat ‘d’intractable a l’hora de defensar les seves idees, però impregnada d’un humanisme i d’una fidelitat perfectes’. Per tot plegat, Ferrer ha estat condecorada amb la distinció de l’Ordre de la legió d’honor.

La cònsol major d’Andorra la Vella ha agraït que se li atorgués ‘tan inigualable i imprevisible honor’ i ha fet un repàs de la importància de les dones a França, fent especial esment en la Revolució Francesa. Pel que fa a Andorra, Ferrer ha celebrat que actualment hi hagi un consell general paritari, que hi hagi tres dones cònsols, però que en canvi falti representació femenina als ministeris. De fet, considera que durant els últims 20 anys s’ha avançat molt, però que encara queda molt a fer en matèria d’igualtat.

Kedadouche també ha fet referència a la polèmica pel tancament dels accessos a França, assegurant que les decisions s’han pres sempre sota els principis de precaució i seguretat. En declaracions posteriors a l’acte, l’ambaixador ha reiterat que no és per manca de mitjans sinó per una qüestió de risc, i ha afegit que els comerciants haurien d’adreçar les seves queixes al govern andorrà, que al seu torn té una bona relació amb el govern francès sobretot pels temes de treta de neu, ja que ell no té competència per decidir o comprometre’s en aquesta qüestió. La pàgina web de l’Ambaixada Francesa ha habilitat un apartat on s’informa sobre la situació de les carreteres pròximes a Andorra.

TOTES LES NOTÍCIES