“Flaixos de llum blanca” de Pilar Burgués, a la Nit dels Museus a Sispony

burguesEl divendres passat vam tenir  el plaer de gaudir d’una vetllada “especial”, al Museu Casa Rull de Sispony, dins el programa “Nits d’estiu als Museus”.

La vetllada literària basada en els microrelats autobiogràfics de Pilar Burgués,  ens va aportar quelcom més que “Flaixos de llum blanca”, va ser un privilegi poder escoltar la veu dels sentiments més íntims d’una autora novell, però que s’expressa amb total domini del llenguatge.

Va introduir l’acte el poeta i escriptor Manel Gibert que entre altres coses va dir que “la Pilar ens fa còmplices dels seus sentiments “…“de com ho aconsegueix, no ho sé”… “però ens emociona i ens encisa i fins i tot amb el seu coratge,  ens arrenca un somriure”.  

Segons Gibert, quan la Pilar parla de la “llum blanca” a través de la seva narrativa vital, hi posa grans dosis de “ficció”, un fet que també apareix en els seus “somnis”, però sempre en tots el relats,  s’hi traspua  la tendresa de l’autora.

Finalment,  Gibert va concloure , dient que aquella “ llum blanca”,  es pot convertir en els colors de “l’arc iris” i la Pilar pot crear altres sèries de relats que inclouen la ficció.

A través d’una  pantalla visual, al “soler” (menjador)  de la casa Rull, varem gaudir de les imatges d’algunes  herbes i plantes  autòctones com  la “dent de lleó”, les “xicoies”, i  els “angelets” (que formen part dels dibuixos, que il·lustren el llibre). I Gibert va afegir:  “la Pilar sempre està acompanyada del seu propi àngel de la guarda, el Joan”.

Seguidament, va continuar la vetllada amb la Maria Burgués neboda de l’autora, la qual ens va llegir diversos capítols del llibre “Flaixos de llum blanca”.  Acompanyaven la seva perfecta dicció, algunes imatges inèdites, que no havien sortit al llibre però que complementaven els relats.

Cada una de les paraules expressaven pensaments molt íntims, plens de sinceritat i d’una  certa dosi de dolor controlat.

El llibre s’inicia amb “Blanc o blau?. Un relat  escrit  l’any 2006, en el qual la Pilar, ens introdueix al seus relats… amb títols tan sugerents com “El desconegut” ( 2005), “Espècimen rar” ( 2005), “El canvi de guàrdia”,   “Còctel opiaci” ,  “La migdiada” (2006), etc.  

Datat també al 2006 s’ha de destacar el “quasi recitatiu” de la Maria Burgués quan va llegir la  “Carta de Comiat” en un clar contrast amb el relat titulat “Sandàlies  italianes” que la Pilar va escriure  dos anys més tard, a Andorra la Vella, l’any  2008.  

El llibre continua amb “Quatre segons” (2007), “Colapse” ( 2008), … fins a arribar als últims relats amb  “Soletat” ( 2011), “Retorn impossible”(2011),  “Batalles perdudes” ( 2012), “l’espia mut” ( 2013), “El mirall”  (2013), etc.

Arribem  a “La gira de l’elefant” (2013). En aquest relat l’autora del llibre ens explica de forma espontània i planera, un dels viatges de promoció del llibre “El Museu de l’elefant” escrit pel seu marit, Joan Peruga. D’aquí que l’autora va triar aquest títol :  “La gira de l’elefant” emprant  un to irònic  i amable al mateix temps. Tanca el llibre amb el relat:  el “Record”  datat el 2014 a Escaldes-Engordany. Ja que  l’autora ubica cada passatge en el lloc determinat, (que nosaltres  hem obviat per qüestió del nostre limitat espai disponible).

Editat per “Editorial Andorra”, el llibre “Flaixos de llum blanca” de la Pilar Burgués, (que es va presentar el març,  i a  l’entorn del Sant Jordi 2015),  es pot  trobar a totes les llibreries del Principat, així com a les biblioteques comunals de Canillo, Encamp, Sant Julià, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i fins i tot al Pas de la Casa. També a la Biblioteca Nacional del país i a la Biblioteca Pública del  Govern a Prada Casadet.

Voldria afegir, que la il·lustradora,  la “Berta Oromí  també ha inclòs al llibre de la Pilar,  una salutació final on dibuixa una planta (taraxacum officinalis) al costat de la paraula “Gràcies”. Per la meva part expressaré aquest mateix sentiment, donant  les gràcies a la Pilar per haver-me convidat a aquesta vetllada nocturna i acollidora a l’antiga casa Rull de Sispony a la parròquia de la Massana.  

La propera cita de les “Nits d’estiu als Museus” serà un concert  en directe de  “The Valley Man”,  el pròxim dimarts dia 11 d’Agost a les 21 hores, al mateix Museu, Casa Rull de Sispony.  Per a Informació  i reserves s‘ha de trucar al tel. 839 760 o bé al Departament de Museus de Patrimoni tel. 844 141. Bon estiu per a tothom!

TOTES LES NOTÍCIES