Fitch Ratings ha fet pública, aquest divendres, la qualificació d’Andorra que es manté en BBB i la millora de la perspectiva, que passa d’estable a positiva. Aquesta és la quarta avaluació del deute sobirà del Principat, i en la seva anàlisi l’agència d’avaluació destaca la millora de la situació de les finances públiques, així com l’acord d’intercanvi automàtic d’informació fiscal i l’adopció de la normativa comptable europea (IFRS).

El Govern valora molt positivament el canvi de perspectiva i entén que ens situa en una bona posició per poder assolir un millor ràting en les properes avaluacions. L’agència de qualificació internacional ha tingut en compte, per millorar la perspectiva del ràting de país, la capacitat d’adaptació del sistema financer després de la crisi BPA. A més, valoren positivament els avenços per alinear la regulació i l’intercanvi d’informació fiscal amb les pràctiques internacionals, així com l’adopció de la normativa comptable europea (IFRS).

Pel que fa a la valoració de les finances públiques, l’agència té en compte la previsió d’un bon tancament dels comptes del Govern del 2016, així com un baix dèficit previst en el pressupost del 2017, i el superàvit previst en els pressupostos dels comuns i el fons de reserva de la CASS.

L’agència estima que el nivell d’endeutament d’Andorra se situa al tomb del 40% respecte del producte interior brut (PIB).En aquest sentit, Fitch preveu que en els propers anys anirà disminuint gradualment.

La millora de la perspectiva cap a positiva indica, tal com apunta l’agència, que no es preveuen esdeveniments que puguin ocasionar una baixada de la qualificació del país. Apunten que aquesta qualificació està supeditada a què no hi hagi un empitjorament de les perspectives econòmiques de creixement, ni un deteriorament de la solvència dels bancs.

Una de les mancances assenyalades per Fitch és el fet de no disposar d’un prestador d’última instància (lender of last ressort), ja que aquest permetria disminuir els riscos del sector bancari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada