Física a baixes temperatures, al Pensa en Ciència

pensa-en-cienciaEl projecte de divulgació científica “Pensa en Ciència” proposa per aquest divendres, 10 de gener (18 h, a la sala de la Closeta) el taller titulat “Física a baixes temperatures. El cicle està organitzat pel Col·legi Internacional del Pirineu, conjuntament amb el Comú de la Massana, amb la intenció de posar la cultura científica a l’abast de tothom.

Aquesta serà una de les sessions més espectaculars del cicle, ja que es treballarà amb nitrogen líquid a temperatures de -196ºC, per demostrar com varien les propietats de la matèria a aquesta temperatura: flors i fruites que es trenquen com el cristall, materials elàstics que deixen de ser-ho, leds que canvien de color, globus que cobren vida, explosions impressionants…i fins i tot, gelat fent in situ digne de la cuiner més creatiu gràcies als microcristalls formats per la rapidesa de la congelació.

Els professors Carlos Moreno i Robert Pauls explicaran la diferència entre l’efecte congelació i l’efecte calefacció observant què passa al deixar caure nitrogen a gairebé 200ª sota zero sobre aigua calenta i com les gotetes de nitrogen es mouen per la sala d’una forma caòtica i divertida. Tot això i molt més per explicar la ciència des de la seva cara més divertida, espectacular i sorprenent.

La sessió és gratuïta i oberta a tothom.