Finances i la Fundació Institut d’Economia de Barcelona avaluaran la bretxa fiscal d’Andorra

Una calculadora i monedes
Una calculadora i monedes. Foto de Breakingpic de Pexels

El Ministeri de Finances i l’Institut d’Economia de Barcelona han signat un conveni per avaluar la bretxa fiscal d’Andorra. En concret el conveni, d’una durada de tres anys, ha d’avaluar la bretxa fiscal existent en diferents impostos: l’impost general indirecte, l’impost sobre la renda de les persones físiques i l’impost sobre societats.

L’objectiu d’aquest tipus d’estudis és poder entendre millor el comportament de les diferents figures fiscals. Així, permetrà estimar les diferències de recaptació entre l’impost teòric i el que acaba passant a la pràctica, i també identificar mecanismes d’erosió o de frau fiscal.

El model fiscal d’Andorra es basa en una imposició competitiva amb tipus nominals baixos. Per poder mantenir aquests tipus i assegurar la recaptació de l’Estat, cal que l’impost sigui eficient i que els obligats tributaris hi cooperin de manera homogènia. Andorra té les diferents figures impositives desenvolupades des de fa anys i ara s’ha decidit avaluar amb més detall el correcte funcionament de les diferents figures amb l’ajut d’estudiosos de primer nivell especialistes en aquesta matèria.

TOTES LES NOTÍCIES