Finalitza la sisena fase de l’inventari de béns mobles de la Casa Rossell d’Ordino

Casa Rossell
Casa Rossell. Foto: Arxiu

Finalitza la sisena fase de l’inventari de béns mobles de la Casa Rossell d’Ordino. Els treballs d’aquesta fase s’han fet “in situ” dins la Casa Rossell, a excepció dels objectes més petits o delicats que s’han inventariat al taller de Retoc, a Ordino. L’execució ha durat del dia 29 d’octubre de 2021 al dia 11 de març del 2022 i s’han donat d’alta 193 fitxes (127 d’objectes simples, 27 de sèries i 12 de conjunts) que corresponen a l’inventari de 437 objectes unitaris.

Així, l’empresa Retoc, amb la col·laboració del Departament de Patrimoni Cultural, ha dut a terme la sisena fase de l’inventari dels objectes situats a la primera i segona planta de la casa que, majoritàriament, estan relacionats amb la vida domèstica, com són mobiliari, utensilis de cuina i taula, roba de casa i objectes decoratius, entre d’altres.

També s’ha inventariat altres tipologies d’objectes que també s’han inventariat a fi de documentar-los i preservar-los, com ara, instruments de mesura, elements constructius, eines de costura, elements de bodega, utillatge de caça, objectes d’higiene i estètica i productes farmacèutics.

Els objectes inventariats daten d’entre els segles XVIII al XX, tot i que, la gran majoria són de final del segle XIX i principi del XX. Es destaca la singularitat dels mobles i objectes que els converteix en elements rellevants per al patrimoni cultural d’Andorra.

Pel que fa a l’emmagatzematge, els objectes documentats a la casa s’han deixat ben ordenats a les diverses estances de la casa i s’han tapat amb plàstics per evitar l’acumulació superficial de la pols. Els inventariats al taller de Retoc s’han aconduït dins de caixes de polipropilè, i s’han protegit entre paper de seda, espumes, paper barrera o plàstic de bombolla i les caixes han estat retolades amb etiquetes plastificades.

Amb aquesta sisena fase finalitza els processos de licitació i adjudicació de l’inventari de béns mobles de la Casa Rossell. El total destinat per dur a terme aquests treballs en totes les fases, ha estat de 229.452,65 euros. Des de l’inici, s’han inventariat més de 12.100 objectes. La resta de petits objectes que encara queden per catalogar la faran els tècnics d’inventari de l’Àrea de Patrimoni Cultural.

TOTES LES NOTÍCIES