Finalitza el I Curs de prevenció del blanqueig de capitals organitzat per l’ABA i l’UdA

EI Curs de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme organitzat per la Universitat d’Andorra (UdA) de la mà de l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) i iniciat el passat febrer, ha reconegut avui els professionals que l’han superat amb el diploma d’aprofitament en una cerimònia organitzada a la UdA a la que també ha assistit el ministre de Finances, Jordi Cinca i el responsable de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (UIFAND), Carles Fiñana.

El curs, adreçat a focalitzar en els coneixements teòrics i pràctics dels assistents, ha exposat durant les seves 7 sessions la normativa vigent en matèria del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme per via tant dels estàndards internacionals en la matèria així com de la normativa andorrana, mostrant les principals tècniques de detecció del blanqueig, un ampli catàleg d’operacions de risc i els principals enfocs en la valoració del risc. La formació s’ha completat amb un recorregut per les obligacions dels professionals i el rol del supervisor.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha destacat en el seu discurs els canvis legislatius produïts a Andorra i a Europa alhora que ha subratllat que “tant o més important que aquests canvis legislatius ho és que aquests canvis vagin acompanyats de la implicació de la societat civil i dels professionals”. Cinca ha afegit que “cursos formatius per als professionals com aquest contribueixen a una millor prevenció d’aquest tipus de pràctiques il·lícites”. D’altra banda, Esther Puigcercós, directora general de l’ABA i responsable acadèmica del curs, ha destacat el nivell del professorat i l’aprofundiment en les matèries tractades. També ha afegit “que l’ABA contribuirà a que aquests cursos es converteixin en una constant a Andorra, ja que donen als professionals que hi assisteixen un coneixement molt valuós que reverteix en el conjunt del sector i de la societat andorrana”.

El curs ha comptat amb un professorat de gran prestigi professional i de reconeguda experiència en l’àmbit de la prevenció del blanqueig de capitals. L’advocat, Luis Viñuales, soci responsable de l’Àrea de Dret Fiscal d’Uría Menéndez Barcelona i que ha intervingut regularment com a expert jurídic davant del MONEYVAL des del 2007; Francisco de Asís Porta, que durant 12 anys ha estat membre del grup directiu del Banc d’Espanya i del SEPBLAC; el Cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (UIFAND), Carles Fiñana, i els responsables de compliment normatiu de les 5 entitats bancàries andorranes, han estat els encarregats de transmetre el seu coneixement i domini en la matèria als inscrits al curs.  

Text: ABA